Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uzmite besplatnih 50 eura i zaradite na dionicam Yahooa

Yahoo

Posljednjih nekoliko godina su bile veoma turbulentne za Yahoo. Uz mnoštvo reorganizacija ova kompanija nije uspevala da pronađe prave ljude i načine da stabilizuje svoje poslovanje i učešće na tržištu, a Marissa Mayer, aktuelni CEO kompanije, najčešće je bila okrivljivana za to.

Međutim i pored toga što Yahoo nije poslovao previše uspješno kao internet kompanija, njegove akcije su porasle. Od kada je Marissa Mayer 2012. godine došla na čelo kompanije, cena akcija se više nego udvostručila, sa 15 dolara na trenutnih 35 dolara.

Ipak glavni razlog za to bilo je vlasništvo značajnog dela akcija Alibabe, kineske kompanije za online trgovinu.

Uključite se u trgovanje cenom akcija Yahooa i počnite da zarađujete na svjetskoj berzi od svoje kuće u 3 jednostavna koraka:

1. registrujte besplatni nalog za trgovanje na linku ovdje
2. verifikujte nalog za trgovanje i
3. automatski dobijate besplatnih 50 eura na svom nalogu sa kojima odmah možete da počnete da trgujete i zarađujete

Yahoo! je kupio dio Alibabe prije više od decenije dogovorom koji je postigao Jerry Yang, jedan od osnivača Yahooa. Danas Alibaba obuhvata 80% trgovine putem interneta u Kini. Prije nego što je Alibaba održala najveću IPO u istoriji, akcije Yahooa su bile najlakši način da investitori kupe dio ove kineske kompanije.

Yahoo! posjeduje akcije Alibabe u vrijednosti oko 40 milijardi dolara. Za sada akcije se čuvaju po strani jer bez obzira na njihovu nominalnu vrijednost, onog momenta kada se aktiviraju, njihova vrednost više neće biti 40 već 24 milijarde dolara zbog poreza.

Ukoliko Yahoo! proda akcije Alibabe, porez koji će morati da plati je $16 milijardi. Ukoliko akcije budu predate akcionarima, Yahoo! će takođe morati da plati porez od $16 milijardi.

Jedino rješenje je da se akcije predaju akcionarima dok su još uvijek na neki način zapečaćene.

Način da se to ostvari je takozvani ’spin-off’, da se formira nova nezavisna kompanija Aabaco u čijem vlasništvu će zapravo biti akcije Alibabe. I ako nova kompanija Aabaco neće biti u povoljnijem položaju po pitanju plaćanja poreza od Yahoo!-a ona je ipak bez drugog baznog biznisa o kome mora da vodi računa, za razliku od Yahoo!-a, i kao takva lako može biti kupljena od strane neke druge kompanije. Međutim to je još uvijek u sferi spekulacija.

Trenutna situacija je takva da Yahoo! pokušava da nađe najbolji način da obavi ovaj spin-off pri čemu i ne krije da je osnovni cilj ušteda $16 milijardi na račun poreza. Ipak IRS (Organizacija za kontrolu prihoda i plaćanja poreza vlade SAD-a) snažno se usprotivila i odbila da odobri ovaj spin-off.

Prema mnogim ekonomistima upravo način na koji Yahoo izađe na kraj sa ovim problemom u najvećoj mjeri će uticati i na cijenu njegovih akcija.

– Prema analitičarima iz CNN moneya, ukoliko se problem riješi cena akcija bi mogla da poraste i do 41 dolar. Međutim, ukoliko se to ne desi, mogla bi da padne i na 30 dolara, kaže informisan izvor iz Fortradea.