Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uzmite besplatnih 50 eura za trgovanje akcija Microsofta na svjetskoj berzi

microsoft

Prošle sedmice Microsoft je održao promociju na kojoj je omogućio korisnicima Windowsa 10, da putem Windows storea kupuju filmove, igrice i aplikacije za samo 10 centi. I ako se ova promocija završila, prema tvrdnjama kompanije, svakodnevno će biti uvođene nove promocije.

– Očekuje se da ovaj vid reklame privuče milione korisnika i preorijentiše ih na Windows 10, što bi naravno trebalo da se pozitivno odrazi i na cijenu akcija, kaže informisani izvor iz Fortradea.

Uzmite besplatnih 50 eura za trgovanje na ovom LINKU

Nakon što su tokom prošlog meseca objavljeni odlični rezultati zarade tokom prvog kvartala, cijena akcija Microsofta porasla je skoro 13% u samo dva dana. Prihod kompanije je dostigao 21.66 milijarde dolara i time nadmašio prognoze ekonomista.

Iskoristite priliku i uzmite 50€ za trgovanje cijenom akcija Microsofta na svjetskoj berzi.

Cijena akcija ne samo da je imala rastući trend tokom prošle godine već je stopa rasta nadmašila rast S&P 500 indeksa, kao posljedica rasta zarade ali i drugih parametara. Istorijski posmatrano, tokom 2014. godine cijena akcija je porasla 25% , kao dio trenda koji je otpočeo u augustu 2013. godine kada se CEO Steve Ballmer povukao sa te pozicije. Tokom tog trenda cijena akcija je ostvarila ukupan rast od 34%.

Trenutno glavni pokretački faktor rasta cijena akcija je nova strategija Microsofta pod nazivom „ekosistem“, koja omogućava korisnicima da se oslone na Microsoft za sve hardverske potrebe kao što su fitnes narukvice i satovi, pametni telefoni, tableti, laptopi i tako dalje. Ovu strategiju primjenjivao je i Apple i to veoma uspješno da bi danas postao najvrijednija kompanija po tržišnoj kapitalizaciji na svijetu.

Clould strategija Microsofta je takođe veoma perspektivna i napori da se proširi ovaj vid poslovanja ostat će ključni katalizator rasta cijene akcija u budućnosti. Osim toga, firma za istraživanje, IDC, prognozira da će Microsoft do 2019. godine udvostručiti tržišno učešće kada su u pitanju tableti sa sadašnjih 7%. Prihodi od Surface tableta već sada dostižu 1 milijardu dolara i tokom prethodnog kvartala prodaja je više nego udvostručena.

Uzmite besplatnih 50 eura za trgovanje na ovom LINKU

Kako navodi izvor iz Fortradea, u kombinaciji sa drugim naporima, cloud poslovanje će prema mišljenju investicione banke UBS pomoći da cijena akcija dostigne 60 dolara do sredine 2016 godine.

– UBS je potvrdio „kupovni rejting“ za akcije Microsoft-a i podigao prethodnu ciljnu vrednost akcija sa 56 na 60 dolara zbog obećavajućih investicionih mjera koje bi trebalo da obezbede veći rast cijene u odnosu na druge akcije iz ovog sektora kaže izvor iz Fortrade-a.

Trenutna cijena akcija kreće se oko 54.4 dolara.