Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vakufska banka aktivno radi na promociji bh. proizvodnje

vakufska-banka1234

Viziji Udruženja Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH, pridružila se i domaća, Vakufska banka dd Sarajevo. Ova banka, zajedno sa ostalih 20 bosanskohercegovačkih poslovnih subjekata, želi aktivno raditi na podizanju svijesti građana o potrebi maksimalnog korištenja domaćih proizvoda i usluga, a sve u cilju jačanja ekonomije i standarda života u Bosni i Hercegovini.

Kao banka koja bosanskohercegovačke građane želi učiniti ponosnim i zadovoljnim, svojim klijentima nudi usluge i proizvode prilagođene standardima, te aktivno radi na promociji kvalitete „naše“ proizvodnje u svim segmentima poslovanja.

Osnovana je davne 1992. godine kao privatna banka, a od 2014. godine u skladu sa novom strategijom aktivno radi na restrukturi i reorganizaciji Banke.

Njihov cilj je povećati učešće na tržištu sa prepoznatljivim imidžom, atraktivnom ponudom, referentnim klijentima i obučenim kadrom. Na ovaj način žele pridonijeti uspješnosti svih interesnih grupa, kao i jačanju BiH privrede.

U poslovanju sa klijentima rade u smjeru građenja dugoročnog partnerstva sa klijentom i njegovog zadovoljstva jer smatraju da je takav pristup imperativ i jedini sa perspektivom za stabilan i dugoročno održiv rast.

Sve promjene i restrukture su rezultirale da je Banka zaključno sa 30. juna 2015. godine poslovala pozitivno.

Promjene u poslovanju sa stanovništvom

Banka je u svim segmentima započela dugotrajan i složen proces restrukture koja podrazumijeva prihvatanje činjenice da su potrebne promjene, tim ljudi koji će iznijeti promjene, te snagu, energiju i entuzijazam za implementaciju istih, a sve sa ciljem kreiranja čvrste osnove za dalje stabilno poslovanje.

Da bi ostvarili pozitivne rezultate, potrebno je bilo napraviti određene organizacijske promjene i optimizaciju procesa. Kao rezultat rada u prvih šest mjeseci 2015. godine u ovom segmentu, u odnosu na isti period prošle godine, zabilježen rast kreditnog portfelja od 32,88% i rast depozitnog portfelja od 8,19%.

Vakufska banka je otvorila poslovnice klijentima i postala otvorenija u radu, a njihovi zaposlenici su kroz prisutnost na terenu učinili usluge i proizvode Banke pristupačnijim svim klijentima.

Poslovanje sa privredom

U poslovanju sa pravnim licima, fokus je na malim i srednjim preduzećima, jer su ista dokazano glavni
generator privrednog rasta zemalja u razvoju. Strateško opredijeljenje je podržavati i proizvodne i izvozne kompanije, preko programa dugoročnih investicijskih kredita, kao i kroz izvozno finansiranje. U ovom dijelu, bitna je otvorenost za saradnju sa svim institucijama u BiH, uz zajednički cilj promocije i podrške proizvodnji i izvoznim aktivnostima bh. kompanija.

Banka svakako radi na uspostavljanju partnerskih odnosa sa svim nivoima vlasti, gdje pored saradnje u depozitno-transakcijskom poslovanju nude učešće u finansiranju razvojnih odnosno infrastrukturnih projekata od vitalnog društvenog interesa.

Dosadašnji pojekti koje je Banka podržala kreditnim linijama su:

– Opština Konjic – za poljoprivredu, voćarstvo i proizvodnju;

– Krediti za implementaciju razvoja stočarstva ruralnog finansiranja IFAD (područja Bugojno,

Donji Vakuf, Gornji Vakuf – Uskoplje, Kakanj, Tešanj, Odžak/Domaljevac, Vareš, Goražde, Pale/Prača, Foča/Ustikolina, Jajce/ Dobretići i Kupres, Općine iz Unsko–sanskog kantona, Zeničko– dobojski kanton, Srednjobosanski kanton,);

– Hercegovačko – neretvanski kanton – za razvoj privrede i poljoprivrede, prerađivačke industrije i finansiranje usluga;

– Opština Jablanica –  za razvoj privrede i poljoprivrede, prerađivačke industrije i finansiranje usluga;

– Opština Jajce – za podsticaj zapošljavanja u privrednim subjektima i samostalnim gazdinstvima na području Općine;

– Komisioni krediti sa Kantonalnim fondom Bihać za pomoć u stambenom zabrinjavanju i zapošljavanju boračkih populacija, prognanih osoba i socijalno ugroženih kategorija.

Likvidnost

Svaka banka te bankarski sektor u cjelini kao jedna od okosnica ekonomije zemlje imaju jasnu odgovornost prema stanovništvu i javnosti. Ovim principom se vodi i naša Banka kada radi na kreiranju svoje poslovne politike i pri definisanju tržišnog nastupa.

Stoga, kako bi pružili sigurnost svojim klijentima i pokazali odgovornost prema uloženim sredstvima na depozitnim računima, Banka održava adekvatnu stopu likvidnosti. Ovo nam omogućava da i drugim,
manjim bankama pomažemo na način da pozajmljujemo sredstva za poslovanje što je jako čest slučaj i da svoje klijente finansiramo iz vlastitih sredstava.

Kako brzo i sigurno do profita?

U vrijeme kada štednja građana raste i ulagači su naviknuti na visoke povrate, a pojedine banke razmišljaju o uvođenju negativnog procenta na depozite, Vakufska banka je krenula u emisiju obveznica sa prinosom od 5% na ulaganje. Ovakva vrsta ulaganja je dobra kombinacija sigurnosti i
profita.

U periodu od 02.11.2015. do 16.11.2015. godine ova Banka će vršiti emisiju obveznica, a isplata ulaganja će biti isplaćivana na način da:

– pripadajući dio kamate će biti isplaćivan polugodišnje, najdalje u roku od 10 (deset) dana od dana isteka polugodišta,

– glavnica će biti isplaćena u roku dospijeća u cjelokupnom iznosu, a najkasnije 10 (deset) dana od  govorenog roka dospijeća.

Na ovakav način Banka pruža mogućnost građanima i pravnim licima da višak sredstava koje posjeduju, investiraju u sigurne vrijedonosne papire, koji donose veću zaradu nego ostali vidovi
štednje i ulaganja.

Penzije iz vlastitih sredstava i društveno odgovorno poslovanje

Vakufsku banku, kao domaću banku, posebno karakterizira socijalna osjetljivost prema građanima BiH. Banka svojim klijentima isplaćuje penzije iz vlastitih sredstva onog dana kada PIO/MIO objavi da se penzija može isplaćivati.

Banka zajedno sa HO Merhamet trenutno provodi akciju prikupljanja novčane pomoći za izbjeglice koji
su slijedom migrantske krize i sve većeg vala izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja uputili ka državama Evropske unije. Zajedničkim snagama prikupljat ćemo sva potrebna sredstva koja su neophodna ugroženima, kako bismo im na bilo koji način pružili pomoć, obzirom da im je svaka podrška u predstojećem periodu od velikog značaja.