Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

agencija za statistiku

Vanjskotrgovinski deficit BiH 8,11 milijardi KM

Kolona teretnih vozila na slovensko-hrvatskoj granici
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Ilustracija

Pokrivenost uvoza izvozom u devet mjeseci ove godine iznosila je 60,9 posto

Bosna i Hercegovina je u robnoj razmjeni sa inostranstvom u devet mjeseci (januar-septembar) ove godine ostvarila izvoz u vrijednosti 12 milijardi i 655 miliona KM, što je za 6,4 posto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 20 milijardi i 767 miliona KM, što je manje za 1,9 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom u devet mjeseci ove godine iznosila je 60,9 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit BiH iznosio osam milijardi i 112 miliona KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Izvoz iz BiH u zemlje CEFTA-e je iznosio dvije milijarde i 358 miliona KM, što je za 5,4 posto manje nego u istom periodu 2022. godine, dok je uvoz iznosio dvije milijarde i 438 miliona KM, što je za šest posto manje nego u devet mjeseci prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA-e iznosila je 96,7 posto.

Iz BiH je u zemlje Evropske unije za devet mjeseci ove godine izvezeno robe u vrijednosti devet milijardi i 311 miliona KM, što je za 6,8 posto manje nego u istom periodu lani, dok je uvoz iznosio 12 milijardi i 172 miliona KM, što je više za dva posto. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosila je 76,5 posto.