statistika

Vanjskotrgovinski deficit BiH u pet mjeseci 3,9 milijardi KM

kamioni izvoz uvoz
FOTO: Milan Sabic/PIXSELL
Ilustracija

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 65 posto, a vanjskotrgovinski robni deficit BiH tri milijarde i 910 miliona KM, objavila je Agencija za statistiku BiH

U robnoj razmjeni Bosne i Hercegovine sa inostranstvom izvoz je u pet mjeseci (januar – maj) ove godine iznosio sedam milijardi i 254 miliona KM, što je za 3,4 posto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 11 milijardi i 164 miliona KM, što je više za 0,6 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 65 posto, a vanjskotrgovinski robni deficit BiH tri milijarde i 910 miliona KM, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio milijardu i 343 miliona KM, što je za 4,5 posto manje nego u istom periodu lani, dok je uvoz iznosio milijardu i 297 miliona KM, što je za 5,4 posto manje nego godinu ranije. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA-e iznosila je 103,5 posto.

Izvoz u zemlje Evropske unije je iznosio pet milijardi i 357 miliona KM, što je za 3,4 posto manje nego u periodu januar – maj prošle godine, dok je uvoz iznosio šest milijardi i 542 miliona KM, što je više za 4,9 posto. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU je iznosila 81,9 posto.