Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kemal Kozarić

Važna je strateška promocija bh. potencijala

kemal_kozaric02

Kozarić navodi kako je prije osam godina, kada je bio na poziciji guvernera Centralne banke BiH, učestvovao u kandidaturi naše zemlje za Godišnji sastanak Odbora guvernera i Investicijske konferencije EBRD-a u BiH

Investicijska konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će se početkom maja održati u Sarajevu, jedan je od najvažnijih događaja koji se u 2019. godini održavaju u BiH, cijeni Kemal Kozarić, profesor i nekadašnji dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te bivši guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Kozarić navodi kako je prije osam godina, kada je bio na poziciji guvernera Centralne banke BiH, učestvovao u kandidaturi naše zemlje za Godišnji sastanak Odbora guvernera i Investicijske konferencije EBRD-a u BiH.

– Prije osam godina smo se prijavili da budemo domaćini ove, veoma važne, konferencije. Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast što će više od hiljadu delegata, predstavnika svih finansijskih institucija, te investitora, u tih nekoliko dana, biti u Sarajevu – kaže Kozarić.

Smatra da je to jedna dobra prilika da BiH nastavi uspješnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, jer je ona jedan od najvećih institucionalnih investitora u BiH.

– EBRD je pomagao i pomaže investiranje Koridora V-C, a, kao jedan novi vid saradnje, podržavaju direktno i mala i srednja preduzeća – podsjeća Kozarić.

Napominje i da EBRD više nije samo evropska banka, nego je prisutna i na sjeveru Afrike, te je aktivna u Maroku i Egiptu, čime je postala globalni igrač na svjetskom finansijskom tržištu.

– S te strane, mislim da je jako važno da su Sarajevo i BiH domaćin jednog ovako velikog događaja – navodi Kozarić, dodajući da je veoma važno da su se strateške industrijske grane, poput IT sektora i turizma, našle u fokusu programa.

Kozarić je dodao da je IT sektor vrlo aktivan i atraktivan, kako u našoj zemlji, tako i u svijetu, te da su bh. programeri jako dobro priznati. Prema njegovim riječima, skoro da nema nezaposlenih programera, a poznati habovi iz Tuzle, Sarajeva i Mostara rade po cijelom svijetu putem auto-sortinga. Kozarić kaže kako je nedavno bio u Grazu, u Austriji, i u posjeti jednom tehnoparku, koji surađuje sa mostarskim IT habom.

– Direktor Tehno parka mi je rekao da su bh. inženjeri educiraniji i kvalitetniji od austrijskih, te da ih svi izuzetno cijene. To je znak da imamo kvalitetan kadar koji trebamo iskoristiti u BiH – istakao je Kozarić.

Što se tiče turizma, kako je dodao, povećanje turističke ponude ili posjeta u BiH se, u posljednje vrijeme, kreće oko 14 posto, što znači da je u ekspanziji. Dodaje i da je povećanje broja novih hotela na području Sarajeva, odnosno cijele BiH, pozitivno. Jedan od uslova za održavanje Godišnjeg sastanka Odbora guvernera, bio je upravo broj hotela koji zadovoljavaju svjetske standarde.

– Smatram da BiH zaista ima šta da pokaže. Ima kulturno naslijeđe, vrlo bogatu istoriju, prirodu, jezera, rijeke, planine, dio mora. Ima vjerski i zdravstveni turizam koji je vrlo popularan, banjski turizam posebno razvijen u Tesliću i Fojnici. S te strane ima mnogo mogućnosti i mislim da je to jako dobro – naveo je Kozarić.

Istakao je da oko 53 posto ukupnog izvoza BiH čini metalska industrija.

– Od tih 53 posto, 50 posto se izvozi u Njemačku i Austriju. Dakle, oko 200 kompanija iz Austrije egzistira u BiH i zapošljava 7.000 osoba u BiH. Kompletan program izvoze u Austriju i Njemačku – rekao je Kozarić.

Nova sfera interesovanja za zapadne zemlje, kako je dodao, jeste drvna industrija koja također trenutno ima suficit kada je riječ o izvozu iz BiH.

– Tu moramo da napravimo jedan iskorak i umjesto izvoza trupaca i rezane građe, trebamo finalizirati proizvode, te izvoziti kvalitetnije proizvode, koji imaju sigurno evropsko tržište. Kada je u pitanju konkretno Austrija, BiH ima suficit, što je također jedan kuriozitet, jer ga imamo još samo sa Crnom Gorom i Slovenijom. Dakle, oblast drvne industrije se može iskoristiti za razvoj BiH – cijeni Kozarić.

Stoga, cijeni da je predstojeća Investicijska konferencija EBRD-a jedna veoma dobra prilika da se investitori sretnu na jednom mjestu, te da se strateški promovišu bh. potencijali.

BiH će 7., 8. i 9. maja ove godine biti zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednjih dvadesetak godina, Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, povodom kojeg će, prema procjenama, naša zemlja ugostiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva.