Biznis

hrvatska

Večeras spajanje Pelješkoga mosta

28/07/2021

Projekt je u više navrata započinjao, ali iz raznih razloga i zapinjao sve dok u aprilu 2018. godine nije potpisan ugovor težak pola milijarde eura, od čega je Evropska unija dala čak 85 posto

Večeras će se ugraditi se posljednjih 18 metara rasponske konstrukcije Pelješkog mosta, čime će se hrvatski jug povezati s ostatkom zemlje. Most dug 2,4 kilometra u promet bi trebao biti pušten na proljeće, pišu hrvatski mediji.

“Večeras u 23 sata će, naime, biti postavljen posljednji segment čelične rasponske konstrukcije Pelješkog mosta koji će spojiti kopno od mjesta Komarne s Brijestom na poluotoku Pelješcu. Iako vozila neće do juna sljedeće godine prelaziti novim mostom, večerašnje spajanje njegove konstrukcije bit će jedan do najvažnijih datuma u kalendaru ovoga”, kazao je hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Projekt je u više navrata započinjao, ali iz raznih razloga i zapinjao sve dok u aprilu 2018. godine nije potpisan ugovor težak pola milijarde eura, od čega je Evropska unija dala čak 85 posto. Ugovorom je izgradnja povjerena kineskom konzorciju China Road and Bridge Corporation (CRBC), jednim od globalno najvećih i najiskusnijih u takvim poslovima. Bio je to ujedno prvi takav projekt neke kineske kompanije na tlu Evropske unije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.