Biznis

bbc

Velika Britanija neće primati nekvalifikovane radnike nakon Brexita

19/02/2020

Britanska vlada podstiče poslodavce da se prestanu oslanjati na jeftinu radnu snagu iz Evrope i da investiraju u zadržavanje radnika, kao i razvijanje tehnologije za automatizaciju, prenio je BBC

Nekvalifikovani radnici neće dobiti vize nakon okončanja procesa izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, prema novim planovima za imigraciju.

Britanska vlada podstiče poslodavce da se prestanu oslanjati na jeftinu radnu snagu iz Evrope i da investiraju u zadržavanje radnika, kao i razvijanje tehnologije za automatizaciju, prenio je BBC.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da će državljani Evropske unije, ali i oni koji nisu dio EU, biti jednako tretirani nakon isteka sporazuma o slobodi kretanja 31. decembra koji je sklopljen između Velike Britanije i EU.

Laburisti navode da će “neprijateljska sredina” otežati privlačenje radnika.Međutim, ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da novi sistem ima za cilj da dovede najbolje radnike u Veliku Britaniju.

Ona je rekla za BBC da vlada želi “podstaći ljude s istinskim talentom i smanjiti dotok ljudi koji su nekvalifikovani u Veliku Britaniju.”

– Želimo imati sistem koji će stvoriti visokokvalifikovanu, visoko obučenu i visoko produktivnu ekonomiju u budućnosti. Vlada ima za cilj da smanji ukupnu imigraciju u Veliku Britaniju i želi uvesti sistem zasnovan na bodovima – kazala je ona.

Prema novom sistemu, radnici koji žele doći u Veliku Britaniju morat će govoriti engleski jezik i morat će im biti ponuđen posao preko neke firme.

Bit će im dodijeljeno 50 bodova ako ispune ove kriterije.

Ukupno, migranti će morati imati 70 bodova da bi mogli raditi u Velikoj Britaniji, a bodovi će se dodijeliti i za kvalifikacije, ponuđenu plaću i rad u sektoru sa manjkom radne snage.

Vlada navodi da neće omogućavati zaposlenje za radnike s niskom kvalifikacijom, pozivajući firme da se prilagode isteku sporazuma o slobodnom kretanju između zemalja EU i Velike Britanije.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.