Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki interes građana za predavanje o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji

zasto-organska-4

Općina Novi Grad Sarajevo, u saradnji sa Organizacijom za certifikaciju Organska kontrola ‘OK’, organizirala je tematsko predavanje o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Predavač su bila prof. dr. Esma Velagić Habul, koja je govorila o temi “Kompost i kompostiranje – preduslov održive poljoprivrede”, direktorica Organizacije za certifikaciju “Ok” Mersida Musabegović, koja je govorila o organskoj proizvodnji s aspekta potrošača i proizvođača i Bernisa Klepo, a govorila je o organskoj proizvodnji – postupku certifikacije, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Predavanje je održano kako bi se poljoprivrednim proizvođačima prezentirao značaj organske poljoprivredne proizvodnje, zatim proces certifikacije organske proizvodnje i jedan od preduslova održive poljoprivrede – kompost i kompostiranje.

Prisustvovalo je 110 polaznika koje je zanimala organska poljoprivredna proizvodnja i certifikacija iz više oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao što su pčelarstvo, povrtlarstvo, stočarstvo itd.

Nakon predavanja polaznici su imali priliku dobiti odgovore na postavljena pitanja vezana za organsku poljoprivrednu proizvodnju, proceduri za dobijanje certifikata, njegovoj cijeni, te kako pčelari mogu doći do certifikata i kako nabaviti biošećer za pčelare, saopćeno je.