Biznis

Veliki pad akcija Samsunga

12/09/2016

Akcije Samsunga oštro su pale pošto je južnokorejski elektronski div uputio globalni poziv klijentima da ne koriste smartfone Galaxy Note 7.

Opoziv je uslijedio zbog sve većeg broja prijavljenih slučajeva eksplodiranja baterija, što je podiglo paniku u cijelom svijetu.

Akcije južnokorejske kompanije, najjače u zemlji po vrijednosti, pale su 7,3 posto na Seulskoj berzi do ranih popodnevnih sati na 1,46 miliona vona (1.318 dolara), izvještava agencija France press.

Intenzivirajući upozorenja, najveći svjetski proizvođač smartfona je pozvao u nedjelju korisnike uređaja Galaxy Note 7 širom svijeta da odmah isključe uređaje.

Samsung Elektroniks je 2. septembra najavio povlačenje svojih velikih “fableta”, pošto je prijavljeno više slučajeva da su se uređaji zapalili prilikom punjenja zbog neispravnih baterija.

Od tada su brojne vazduhoplovne kompanije, uključujući one iz SAD, Australije, Japana, Singapura, Indonezije i Indije zabranile putnicima da tokom leta koriste ove pametne telefone.

Najavljeno povlačenje uređaja, koje uključuje 2,5 miliona mobilnih telefona prodatih do sada u 10 zemalja, moglo bi da sreže dobit kompanije kasnije tokom godine za više od jedne hiljade milijardi vona (skoro 900 miliona dolara), kažu analitičari.

Note 7 uređaj sa novom baterijom trebalo bi da bude na raspolaganju kupcima u Južnoj Koreji od 19. septembra.

Samsung je odbio da imenuje dobavljača neispravnih baterija, ali je naveo da prodaja u Kini, gdje su korištene baterije drugog dobavljača, nije pogođena ovim problemom. Prodaja u Kini je počela 1. septembra, navodi francuska agencija.

Komentari