Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dobri rezultati

Veliki planovi tuzlanskog aerodroma za 2019. godinu

medjunarodni-aerodrom-tuzla-buduci-izgled

Završetkom radova steči će se uslovi za neometan prihvat i do 700.000 putnika, odnosno da u jednom satu bude opsluženo i po 400 putnika

Međunarodni aerodrom Tuzla u narednu godinu ulazi sa novim projektima i investicijama. Kako je za Akta.ba kazao Enver Jukanović, izvršni direktor za marketing i razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, veliki su planovi pred njima a kraju se privode i radovi na rekonstrukciji terminalne zgrade Aerodroma Tuzla koji će značajno poboljšati poslovanje ove kompanije.

“Još uvijek smo u fazi rekonstrukcije terminalne zgrade Aerodroma Tuzla, nisu okončani svi planirani zanatski radovi i rokovi su probijani više puta kako o strani izvođača tako i od strane aerodroma. Do sada je završeno oko 95 posto radova, preostali radovi bit ćezavršeni u narednom periodu i njihov završetak zavisit će od vremenskih uslova. Završetkom ovih radova obezbjedit će se bolje opsluživanje putnika ali i stvoriti bolji uslovi za kvalitetan rad aerodromskog osoblja”, govori Jukanović.

Završetkom radova steči će se uslovi za neometan prihvat i do 700.000 putnika, odnosno da u jednom satu bude opsluženo i po 400 putnika. Vrijednost ovog projekta je 6,5 miliona KM.

Pored terminalne zgrade u okviru koje je obezbjeđen veći prostor i komfor za putnike i posadu, obezbjeđivanja kvalitetnog smještaja aerodromskog osoblja, do sada su okončani radovi na izgradnji carinskog skladišta za smještaj avio goriva, goriva neophodnog za opremu i sredstva koja se koriste na erodoromu. Jukanović kaže da je ova investicija od velikog značajna za dobro funkcionisanje rada aerodroma a vrijednost investicije iznosila je oko 400 hiljada KM.

Podsjećamo, Međunarodni aerodrom Tuzla dobio je prošle godine i licencu za obavljanje djelatnosti snabdijevanja gorivom aviokompanija i aviona gorivom Jet A1. Kada su infrastrukturni projekti aerodroma u pitanju Jukanović kaže da u narednom periodu planiraju realizaciju izgradnje atrijuma ispred Terminala sa prostorijama za različite vrste servisa neophodnim za potrebe putnika i gostiju koji borave na prostoru aerodroma Tuzla.

Radi se o objektu površine od oko 900 kvadratnih metara u kojem će biti smještene putničke agencije, rent-a-car kuće i suvenirnice. Jukanović kaže da će se njihovi planovi u 2019. pored poboljšanja infrastrukturnih dijelova Aerodroma, najviše bazirati na unaprjeđenju postojećih destinacija.

“U narednoj godine u planu su svakako nove destinacije kojima planiramo obradovati naše korisnike, ali i povećanje broja rotoacija na postojećim destinacijama koje planiramo uvesti u narednom periodu”, kaže Jukanović.

Međunarodni aerodromu Tuzla tokom osam mjeseci ove godine dostigao je i vlastiti rekord po broju putnika, a samo u augustu je zabilježeno 64.000 putnika. Kako Jukanović kaže Aerodromska povoljna lociranost otvara velike mogućnosti za razvoj cargo saobraćaja i sve je više zainteresiranih investitora za ulaganje. U zadnje četiri godine ulaganja u Aerodrom premašila su 15 miliona KM.

Do sada su interes za ulaganje Aerodrom, odnosno koncesiju pokazali privrednici iz Kine, Austrije i Turske. O ovim investicijama i njihovim ponudama govorit će se više u 2019. godini.