Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki uspjeh Henkelovog i Konzumovog projekta “Zajedno za naše šume“

henkel_konzum
FOTO D. Begović / Fokus.ba

Velikim uspjehom obilježena je druga godina Henkelovog i Konzumovog projekta pošumljavanja “Zajedno za naše šume“ u kojem je sudjelovao Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, istaknuto je na press-konferenciji koja je održana danas u Sarajevu.

Riječ je o ekološkom projektu koji za cilj ima pošumljavanje što više područja kako bi se povećao fond šuma koji trenutno prekriva oko 50 posto površine BiH.

Samo ove godine na tri lokacije: Trnovo, Sarajevo i Kupres, bit će posađeno oko 6.500 sadnica, nešto više od 2.000 po lokalitetu. Od ove tri, pošumljavanje je već izvršeno na lokacijama Kupres i Sarajevo, dok će se na lokaciji Trnovo pošumljavanje izvršiti u narednim danima.

Prošle godine na ovim je lokacijama već zasađeno 6.000 sadnica što je ukupno 12.500 mladica koje bi trebale izrasti u nove, mlade šume.

O uspjehu akcije svjedoče i stručnjaci sa Šumarskog fakulteta koji su prilikom sadnje pregledali i područja koja su pošumljena u prošlogodišnjoj akciji te utvrdili kako dosadašnji zasadi napreduju dobro i u skladu sa očekivanjima.

“Izuzetno smo zadovoljni ovim saradnjom i projektom pošumljavanja. Jedan od najvažnjihih aspekata je postignut, a to je edukacija budućih naraštaja“, izjavio je Dalibor Ballian, profesor sa Šumarskog fakulteta.

henkel_konzum2

Ballian: Edukacija budućih naraštaja

Mario Altan, general manager kompanije Henkel Adria, Laundry & Home Care, izjavio je da je jako ponosan što se ovaj projekat nastavlja već drugu godinu zaredom.

henkel_konzum9

Mario Altan

“Naš je cilj, zajedno sa partnerima Konzumom i Šumarskim fakultetom podizati kvalitetu i fond šuma u BiH te edukacijom utjecati na svijest ljudi o važnosti zelenih šuma. Veseli nas vidjeti rezultate prošlogodišnjeg pošumljavanja i hvala svim partnerima, studentima i učenicima, kao i našim kupcima koji su se uključili u ovaj projekat“, kazao je Altan.

Zvezdana Stojaković, PR menadžerica Konzuma BiH rekla je da joj je drago što su kupci prepoznali važnost projekta te da su i oni mogli pomoći kupovinom Henkelovih proizvoda.

henkel_konzum7

Zvezdana Stojaković

“Ova aktivnost ostaje trajno u BiH, jer je jako bitno da BiH ima zelene površine“, zaključila je Stojaković.

henkel_konzum5

Iz Henkela i Konzuma su poručili da će se projekat nastaviti i treću godinu zaredom. Očekivanja su da će naredna akcija pošumljavanja biti još većih razmjera.