Ministrica finansija RS

Vidović: Reforme neophodne za bolju zdravstvenu zaštitu RS-a

zora-vidovic

Zahvalivši Svjetskoj banci na iskazanoj podršci, ministarica finansija je navela da je za uspješnu reforme veoma značajno i partnerstvo na nivou lokalnih zajednica, ali i na nivou BiH, “jer se bez formiranja zajedničkih bh. institucija ne mogu realizovati navedeni projekti”

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović razgovarala je danas u Banjoj Luci s delegacijom Svjetske banke, predvođenom šefom Kancelarije Svjetske banke za BiH Emanuelom Salinasom o započetim reformskim procesima u oblasti zdravstva.

Rečeno je da je u proteklih pet mjeseci zajedničkom saradnjom resornih ministarstava zdravlja i finansija, Fonda zdravstvenog osiguranja, te zdravstvenih ustanova i Svjetske banke ostvaren značajan napredak u oblasti reforme zdravstvenog sektora s ciljem unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite na finansijski održiv način, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

– Ovaj napredak, koji uključuje i finansijsku održivost i unapređenje kvaliteta i efikasnosti zdravstvene zaštite, te jačanje upravljanja i odgovornosti, ohrabruje nas da ćemo reformske procese uspješno privesti kraju – rekla je Vidović i dodala da su reforme u zdravstvenom sektoru neophodne radi održanja fiskalne i finansijske stabilnosti i pozitivnih efekata na građane.

Zahvalivši Svjetskoj banci na iskazanoj podršci, ministarica finansija je navela da je za uspješnu reforme veoma značajno i partnerstvo na nivou lokalnih zajednica, ali i na nivou BiH, “jer se bez formiranja zajedničkih bh. institucija ne mogu realizovati navedeni projekti”.

Predstavnici Svjetske banke iskazali su, kako je navedeno, podršku za aktivnosti Vlade na reformskim procesima koje su u skladu s planovima i Strategijom partnerstva Svjetske banke sa BiH, te najavili “da očekuju što skorije formiranje vlasti na nivou BiH i uspješan završetak započetih projekata”.