Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tirana

Vijeće za regionalnu saradnju predstavlja žene preduzetnice zapadnog Balkana za 2022.

zene poduzetnice zapadni balkan

Na današnji dan prije tačno četiri godine Vijeće za regionalnu saradnju je pokrenulo kampanju s ciljem osnaživanja žena u preduzetništvu na zapadnom Balkanu

Povodom Međunarodnog dana žena, Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) će predstaviti žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2022., na svečanosti 9. marta u Tirani.

Od 400 nominacija koje smo dobili iz svih krajeva regiona, šest članica žirija (Vesna Miceva, generalna direktorica Kongresnog servisnog centra; Alida Kondi, članica Odbora Privredne komore žena Albanije; Mirlinda Kusari, izvršna direktorica Udruženja poslovnih žena SHE-ERA; Ljubica Kostić-Bukarica, predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore; Vesna Beganović, osnivačica i partnerica u firmi Via Media; Iva Vuksanović, viša stručna savjetnica u Privrednoj komori Srbije) su odabrale šest izuzetnih žena u pet kategorija, i to: mlada žena preduzetnica, žena ekološka preduzetnica, kreativna žena preduzetnica, žena preduzetnica u turizmu i ugostiteljstvu i žena startup preduzetnica, saopćio je RCC.

Imena dobitnica priznanja će biti objavljena na svečanosti.

Vijeće za regionalnu saradnju je ovu inicijativu pokrenulo prošle godine u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024. i programa ekonomskog osnaživanja žena s ciljem da se oda priznanje ženama koje su pokrenule i razvile sopstveni posao i doprinijele novim i održivim radnim mjestima za druge žene i muškarce u našem regionu.

Nije bilo lako odabrati samo šest među brojnim sjajnim nominacijama prošle godine, međutim Blerina Ago, Aida Zubčević, Valentina Taseva, Dragana Ćalija, Pakize Pajazitaj i Arta Shehu Zaimi su ovu prestižnu titulu Žene preduzetnice godine sa Zapadnog Balkana za 2021. ponijele ponosno i opravdano i uvjereni smo da ove godine neće biti ništa drugačije.

Na današnji dan prije tačno četiri godine Vijeće za regionalnu saradnju je pokrenulo kampanju s ciljem osnaživanja žena u preduzetništvu (WE) na zapadnom Balkanu.

Kampanja je počela promocijom, a nastavljena je brojnim konkretnim aktivnostima, uključujući podršku preduzećima žena u okviru programa dodjele malih grantova u sektoru turizma, takmičenja kao što su Balkathon, regionalna nagrada za inovacije Butterfly Innovation Award i Futourismo, poticanje mladih žena da odaberu karijeru u nauci, tehnologiji, inženjerstvu ili matematici, te stvaranje Regionalne mreže žena u preduzetništvu čiji je primarna svrha oslobađanje potencijala žena u regionu, unapređenje njihovih partnerstava i ekonomsko osnaživanje, poticanje razgovora o stvaranju inkluzivnog okruženja, te prevazilaženje izazova i zadovoljavanje različitih potreba žena preduzetnica širom regiona i glavnih lanaca vrijednosti u okviru zajedničkog regionalnog tržišta.

Prije same svečanosti, RCC i UN Women će potpisati pismo namjere u cilju dalje saradnje ove dvije organizacije na osnaživanju žena preduzetnica sa zapadnog Balkana, ali i u oblasti tehnologije, inovacija, digitalne i zelene agende.

Doprinos žena preduzetnica je ključan za napredak zapadnog Balkana. Njihov naporan rad, inovativno razmišljanje i nepokolebljiva predanost predstavljaju istinski doprinos rastu naših ekonomija i procvatu naših društava.

Namjera nam je da ovom inicijativom odamo skromno priznanje ovim hrabrim i snažnim ženama koje su se usudile da se bore protiv stereotipa i donesu promjene, navodi se u saopćenju.