Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Više od 1.000 srednjoškolaca jutros otišlo na prvi posao

25/05/2016

Više od 1.000 srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine jutros je otišlo na posao. Njima će to biti prvo radno iskustvo, a vrata su im, na jedan dan, otvorile brojne institucije i preduzeća.

Radi se o Projektu ”Socijalni dan” koji devetu godinu provodi Udruženje ”Infohouse”.

Projekt se realizira u 40 gradova, a srednjoškolci su nakon okupljanja na gradskim trgovima krenuli u banke, muzeje, ministarstva, a ove godine projektu se odazvala i britanska ambasada.

Koordinatorica projekta Dalila Hadžić novinarima u Sarajevu je kazala da projektu svake godine podršku pruže brojne državne institucije i privatna preduzeća, ali i nevladin sektor.

Smatra da je to pokazatelj koliko su projekti ovog tipa značajni i potrebni mladim ljudima.

– Moramo se ujediniti i pomoći našoj omladini da ih zadržimo u državi i ponudimo im bolje sutra – istakla je Hadžić.

Mišljenja je da jedan radni dan učenicima može pomoći da odluče o svom životnom pozivu, a osim toga postoji mogućnost nastavka volontiranja tokom raspusta.

Učenici će za danas dobiti dnevnice koje će biti uplaćene u fond ”Socijalni dan”, a iz kojeg će biti finansirani projekti za unapređenje lokalne zajednice.

Komentari