Više od 120 izlagača na Sajmu privrede, poljoprivrede i zanatstva u Sarajevu

sajam u sarajevi

Više od 120 izlagača iz čitave Bosne i Hercegovine prijavilo se na Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i robe široke potrošnje koji će se od 17. do 20. decembra održati u Sarajevu.

Ovogodišnji Sajam se organizuje pod sloganom “Domaća proizvodnja u službi građana” i ovim projektom se također žele dodatno informirati građani o značaju kupovine domaćih proizvoda. U fokusu Sajma su domaći proizvod i domaća proizvodnja, a namjera je okupiti privredne subjekte putem skupnih predstavljanja njihovih lokalnih zajednica ali i pojedinačno, u smislu izložbeno-prodajnih postavki malih i srednjih kompanija, samostalnih poduzetnika, zanatlija…

Direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirović kazao je da su se danas okupili da najave Sajam koji će okupiti više od 120 izlagača iz cijele BiH.

“Ovim projektom Sarajevski sajam doprinosi razvijanju senzibiliteta potrošača prema domaćem proizvodu i svrsishodnosti te kupovine, te se pridružuje trendu promocije pozitivnog odnosa prema poduzetništvu. Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje ima tri segmenta: izložbeni, prodajni i edukativni”, istakao je Bećirović.

Naglasio je da su kao organizatori zadovoljni tokom realizacije i odzivom izlagača. Bećirović se zahvalio izlagačima, posebno onim iz Bosansko-podrinjskog kantona, Srednjobosanskog, općine Žepče, Bosanskog Petrovca, Jablanice, Konjica, Ilijaša, Hadžića kao i mnogim pojedincima, obrtnicima i zanatlijama.

Predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH Organsko FBiH Sejad Herceg kazao je da je činjenica da u BiH ima jako puno sajmova i raznih manifestacija koje ne dolikaju promociji domaće privrede i domaćeg proizvoda.

“Na Sajmu ćemo imati međunarodnu konferenciju, okrugli sto, ali i panel diskusiju. Napravit ćemo ekspanziju širenja promocije organske proizvodnje kroz ovaj Sajam”, dodao je Herceg.

Projekt menadžer Amira Bojčić kazala je da će nakon svečanog otvaranja 17. decembra biti održana i stručna konferencija “Stanje i perspektive organske proizvodnje u Jugoistočnoj Evropi” sa osvrtom na mogućnosti u BiH.

“Obzirom na velike potencijale s kojima BiH raspolaže, a to je podatak koji su nam ustupile naučno-istraživačke institucije, da se praktično 60 posto resursa BiH može staviti u funkciju organske proizvodnje”, istakla je Bojčić.

Radno vrijeme Sajma bit će od 10:00 do 18:00 sati, a ulaz je slobodan za sve posjetioce.