Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od 30 porodica u Žepču dobilo sadnice malina za pokretanje biznisa

zepce maline (3)

Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), u saradnji s nevladinom organizacijom “Zlatni zambak”, danas je u Begovom Hanu kod Žepča uručila 40 hiljada sadnica malina i kompletne popratne opreme za malinarstvo za 34 porodice, javlja Anadolu Agency (AA).

Ugovor o projektu malinarstva za 34 porodice na području Općine Žepče potpisali su direktor TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu Huseyin Sanli i predsjednik udruženja “Zlatni zambak” Šerif Patković.

Patković je istakao kako je današnja donacija korak ka smanjenju broja nezaposlenih.

zepce maline (2)

“U saradnji s TIKA-om danas krećemo u implementaciju projekta malinarstva za 34 porodice koji će se realizirati u narednih 15 dana. Radi se o sadnicama matičnog uzgoja koje ne prenose bolesti i iz koje se mogu dobiti nove sadnice. Dakle, riječ je o jako kvalitetnoj vrsti. Ovo je mali dio suradnje s TIKA-om, ali ovo su najljepši projekti jer omogućavaju ljudima da svojim radom osiguraju materijalnu egzistenciju i prehrane porodicu”, pojasnio je Patković

Sanli je kazao da Bosna i Hercegovina jako brzo napreduje na polju malinarstva.

“TIKA u Bosni i Hercegovini daje doprinos na svim poljima i cilj nam je da zajedno napredujemo i razvijamo se. Danas smo donirali sadnice za 34 porodice i to je projekat koji je od velikog značaja jer Bosna i Hercegovina na polju malinarstva jako brzo napreduje. Nadam se da će ove sadnici biti motiv za više rada i da će ovim ljudima obezbijediti dobre prihode. Saradnja između naših bratskih država je očita i siguran sam da se nećemo zaustaviti samo na ovom projektu” , kazao je Sanli za AA.

Amir Kalabić iz Zavidovića na birou je već godinama. Kaže kako će mu ove sadnice pomoći u poboljšanju finansijske situacije.

zepce maline (1)

“Ovaj projekat mi mnogo znači i s obzirom na stanje u državi i ovo će mi omogućiti pokretanje privatnog biznisa. Zahvalan sam cijeloj Turskoj jer nam pomažu, i nadam se da će i ostali građani Bosne i Hercegovine znati cijeniti tu pomoć”, zaključio je Kalabić.

Bosna i Hercegovina jedna je od vodećih zemalja u proizvodnji malina, a korisnici donacije optimistični su i vjeruju kako će već naredne godine vidjeti rezultate svoga rada.