Istraživanje pokazalo

Više od 80 posto austrijskih poduzetnika ima velike poteškoće da nađe kvalificiranu radnu snagu

gradjevinski radovi – radnici – Marjan Susenj Pixsell

Čak 83 posto je reklo kako se suočava s “velikim poteškoćama” u potrazi za kvalificiranom radnom snagom. Najteže je do kvalificiranih radnika doći u sektoru turizma, logistike, građevine i energetike

Austrijski poduzetnici se bore s manjkom radne snage, a 83 posto njih manjak stručne radne snage doživljava kao najveću opasnost po opstanak poduzeća, proizilazi iz studije objavljene u utorak u Beču.

“Problem s manjkom stručne radne snage se tokom pandemije dodatno pogoršao”, kaže Erich Lehner iz tvrtke EY Österreich koja je provela ispitivanje u preko 600 austrijskih poduzeća.

Studija dolazi do zaključka kako su sve austrijske savezne pokrajine pogođene manjkom radne snage. “Manjak radne snage koči oporavak nakon ekonomskog pada tokom pandemije”, stoji u studiji.

Poduzetnici koji su ispitani za studiju žale se na poteškoće kada je u pitanju pronalazak stručnih radnika. Samo dva posto ispitanih je izjavilo kako “nema problema” u popunjavanju slobodnih radnih mjesta stručnim radnicima.

Čak 83 posto je reklo kako se suočava s “velikim poteškoćama” u potrazi za kvalificiranom radnom snagom. Najteže je do kvalificiranih radnika doći u sektoru turizma, logistike, građevine i energetike.

Nakon što su u proteklim ispitivanjima srednje velika poduzeća najviše brinula zbog neizvjesnosti koje donosi pandemija, u posljednjem istraživanju, koje je provedeno u decembru, manjak radne snage se navodi kao najveći problem. “S obzirom na demografska kretanja osiguranje stručne radne snage jedan je od najvećih izazova narednih desetljeća, kako za politiku tako i za ekonomiju i nauku”, rekao je Lehner.