Biznis

Više od deset hiljada osoba tražio posao u Zapadnohercegovačkom kantonu

06/01/2018

Prema podacima Službe za zapošljavanje Zapadnohercegovačkog kantona krajem 2017. godine u tom Kantonu evidentirano je ukupno 10.880 nezaposlenih osoba, od čega je 6.109 žena.

Ukupan broj nezaposlenih osoba krajem 2017. godine manji je za 580 u odnosu na godinu ranije.

Prema evidenciji Federalnog zavoda za zapošljavanje, u ZHŽ-u je krajem godine bilo zaposleno 18.345 osoba (podaci za mjesec septembar 2017.), što je za 178 više u odnosu na kraj 2016. godine.

Od ukupnog broja nezaposlenih najviše je osoba sa srednjom stručnom spremom, njih gotovo 8.000 hiljada, a posao traži i 863 osobe s fakultetskom diplomom.

Najveći broj nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom su maturanti gimnazije, ekonomisti, strojarski tehničari, elektrotehničari i prodavači, saznaje se u Službi za zapošljavanje ZHŽ-a.

Kada su u pitanju nezaposlene osobe s visokom stručnom spremom, najviše je ekonomista, pravnika i profesora hrvatskog jezika, a s višom stručnom spremom ekonomista, pravnika i učitelja razredne nastave.

Gledano po gradovima najviše nezaposlenih je u Širokom Brijegu – njih 3923, zatim slijedi Ljubuški (2752 nezaposlenih), Posušje (2353) i Grude (1852 nezaposlenih).

Kada je riječ o planovima za 2018. godinu u Službi za zapošljavanje ZHK-a su kazali kako će i dalje, u suradnji i koordinaciji Federalnog zavoda za zapošljavanje, provoditi i nadzirati mjere i aktivnosti zapošljavanja i samozapošljavanja nezaposlenih osoba, sukladno kvotama koje su određene za ZHK.

U idućoj godini nastavit će se s realizacijom javnih poziva objavljenih u 2017. godini, a koji su izazvali veliko zanimanje i dobar odziv. Radi se o programima: Prvo radno iskustvo, Vaučer za posao i Periodično zapošljavanje te program samozapošljavanja Start up.

Također, za 2018. godine najavljena je realizacija Programa zapošljavanja i samozapošljavanja po Uredbi o poticanju zapošljavanja, kao i Programa zapošljavanja i samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede.

U idućoj godini planiramo suradnju i realizaciju svih projekata koji budu namijenjeni za ZHK, te ćemo dati podršku svakom značajnom projektu koji bude prioritetno ocijenjen, a koji će kroz zajedničku suradnju započeti u nadolazećem razdoblju – poručili su iz Službe.

S obzirom da se započelo s pripremama vezanim za nove organizacijske modele rada podružnica, u sklopu Projekta zapošljavanja mladih (YEP) u suradnji s kompanijom GOPA, ova Služba sudjeluje i sudjelovati će u potrebnoj proceduri za organizaciju i provođenje novih metoda rada sa korisnicima usluga u podružnicama ove Službe.

U vezi s tim, nezaposlene osobe prolazit će kroz individualna i grupna savjetovanja i time povećati mogućnost pronalaska posla, najavili su iz Službe za zapošljavanje ZHK-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.