Biznis

"Improve River Life"

Višemilionski projekt u Hercegovini, Hrvatska pomaže očuvanju endemske vrste ribe

15/03/2023
Foto: Ilustracija

Jedna od aktivnosti bit će osiguravanje povezanosti riječnih ekosistema kroz uklanjanje umjetnih pregrada ili osiguravanje prohodnosti za riblje vrste, ali i međudržavna razmjena znanja, kako bi se stvorili dodatni kapaciteti u slivu Neretve za očuvanje endemske faune ribe, prije svega mekousne pastrmke koja živi na vrlo ograničenom području u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, te Crnoj Gori

Evropska komisija odobrila je finansiranje projekta hrvatskog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja: “Improve River Life” kroz Life mehanizam za prirodu i bioraznolikost.

Glavni cilj projekta je očuvanje endemske mekousne pastrmke kroz obnovu njenih staništa i populacija u rijekama Jadro i Vrljika u Hrvatskoj, te Trebižata u Hercegovini.

Jedna od aktivnosti bit će osiguravanje povezanosti riječnih ekosistema kroz uklanjanje umjetnih pregrada ili osiguravanje prohodnosti za riblje vrste, ali i međudržavna razmjena znanja, kako bi se stvorili dodatni kapaciteti u slivu Neretve za očuvanje endemske faune ribe, prije svega mekousne pastrmke koja živi na vrlo ograničenom području u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, te Crnoj Gori. Projekt će trajati 60 mjeseci, a ukupna vrijednost iznosi 4.683.000 EUR.

Državni sekretar Mario Šiljeg izjavio je kako je ovaj projekt početak širenja aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH i na druge segmente zaštite okoliša i prirode u Hercegovini, a nakon što su Hrvatske vode već nekoliko godina prisutne u Ljubuškom i drugim gradovima i općinama gdje sufinansiraju projekte vodoopskrbe i odvodnje odnosno izgradnje kanalizacijske mreže.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.