Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skok cijena

Višković: Spremni smo da suspendujemo akcizu na gorivo

Nikad skuplje gorivo u Hrvatskoj
18.01.2022., Sibenik - Najavljeno novo poskupljenje docekalo je jutros vozace na benzinskim crpkama. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vidjeli ste da u posljednjih nekoliko dana te cijene rastu jednom većom dinamikom nego što je to normalno i uobičajeno i došlo je do poskupljenja roba široke potrošnje“, kaže Pero Ćorić,

Cijene goriva na benzinskim pumpama, u posljednjih desetak dana, više puta su mijenjane. Građani su, u strahu od mogućih nestašica, počeli panično nabavljati osnovne životne namirnice, što su iskoristili mešetari te nesrazmjerno dizali cijene. Reagovali su i inspekcijski organi, objavila je FTV.

„Mi smo kao što sam rekao spremni da akcizu koja je 30 feninga na dizel i 40 feninga na benzin da je suspendujemo na neko određeno vrijeme“, istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS-a.

Entiteti su možda spremni da se odreknu akcize na naftu i naftne derivate, ali vlasnici benzinskih pumpi nisu spremni da se odreknu ekstraprofita. S prvim pričama o mogućoj nestašici i novim drastičnim skokovima na berzama, stvorene su ogromne gužve, a u maloprodaji gorivo je došlo i do tri marke.

„Vidjeli ste da u posljednjih nekoliko dana te cijene rastu jednom većom dinamikom nego što je to normalno i uobičajeno i došlo je do poskupljenja roba široke potrošnje“, kaže Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS-a.

I kao što je rečeno, povećanje nije bilo ni normalno, ali ni u skladu sa važećim normama, pa su reagovali i inspekcijski organi, sa vanrednim kontrolama benzinskih pumpi.

„Ukupno izrečeno za ova prethodna dva dana 74 prrekršajna naloga čija vrijednost iznosi 527 hiljada i 200 KM. Sve ovo što je nekontrolisano i gdje su inspektori prisustvovali kontrolama, cijene su korigovane, znači, vraćene su nazad”, naveo je Radivoje Gavrić, glavni tržišni inspektor u Inspektoratu RS-a.