Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrnjić potvrdio

Vjetropark na Galici neće biti u izmjenama Prostornog plana

vjetropark
FOTO: Ilustracija

Neke općine su bile rezolutne, u potpunosti jasno tražile da se takve koncesije koje nisu realizirane, ne unose u izmjene i dopune Prostornog plana

Vlada Srednjebosanskog kantona (SBK) prihvatila je prijedlog zaključka o davanju saglasnosti za izmjenu ugovora o koncesiji za vjetroelektranu “Vlašić”.

Po riječima kantonalnog ministra privrede Nisveta Hrnjića, to je jedna od četiri trenutno postojeće koncesije za gradnju vjetoparkova na ovoj bh. planini.

– Aneksom ugovora konsecionar, firma TLG, u potpunosti dobiva kvalitetan prostor za realizaciju projekta. To je jedan od strateških interesa kantona, zajedno s projektom Elektroprivrede BiH. Kad je u pitanju plato Vlašića, odnosno Galice i okolnog područja, trenutno imamo četiri važeća koncesijska ugovora, s tim da ugovor o koncesiji za vjetropark Galica najvjerovatnije neće moći biti prihvaćen s aspekta izmjena i dopuna Prostornog plana, pa bismo na kraju najvjerovatnije mogli imati tri koncesijska ugovora – rekao je Hrnjić.

Dodao je da je pri kraju izrada konačne verzije izmjena i dopuna Prostornog plana.

Kad su u pitanju minihidroelektrane, ministar je kazao kako će se poštovati volja općina koje su na općinskim vijećima donijele odluke o zabrani njihove gradnje.

– Neke općine su bile rezolutne, u potpunosti jasno tražile da se takve koncesije koje nisu realizirane, ne unose u izmjene i dopune Prostornog plana. Neke općine, čini mi se, bile su nešto malo fleksibilnije u tom smislu. Generalno, može se reći da će izmjene i dopune Prostornog plana biti stroge kad je u pitanju realizacija tih koncesijskih ugovora, s fleksibilnim prostorom kod nekih općina – kazao je ministar Hrnjić.