Biznis

od 1. aprila i na svu robu

Vlada Kosova ukinula takse na uvoz sirovina iz Srbije i BiH

20/03/2020

Prema odluci Vlade, takse na uvoz sirovine se ukidaju odmah, dok će od 1. aprila takse biti potpuno uz početak primene punog reciprociteta po svim pitanjima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Vlada Kosova je večeras ukinula takse od 100 posto na uvoz sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a od 1. aprila takse se ukidaju potpuno i uvodi reciprocitet, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema odluci Vlade, takse na uvoz sirovine se ukidaju odmah, dok će od 1. aprila takse biti potpuno uz početak primjene punog reciprociteta po svim pitanjima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Odluku je svom profilu na Facebooku potvrdio premijer Albin Kurti.

“Izglasana je sa 10 glasova za i dva uzdržana odluka o oslobađanju od 100 posto taksi uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Večeras će od 24 sata biti otvoreno šest graničnih prelaza između Kosova i Srbije, za uvoz sirovina. Do 1. aprila, Vlada Kosova će doneti još jednu odluku o uvođenju mjera reciprociteta umesto 100 posto taksi”, napisao je Kurti.

Kako prenose kosovski mediji, za odluku su glasali ministri iz Samoopredjeljenja i ministarka manjinskih nesrpskih zajednica Emilija Redžepi. Ministri Demokratskog saveza Kosova nisu glasali, a dva srpska ministra bila su uzdržana.

Premijer Kosova Albin Kurti je krajem februara najavio da će Vlada 15. marta početi postupno i uslovljeno ukidanje taksi, međutim tom predlogu se usprotivio Demokratski savez Kosova, koji je Kurtijevom Pokretu “Samoopredjeljenje” koalicioni partner.

Demokratski savez Kosova, na čijem je čelu Isa Mustafa tražio je potpuno ukidanje taksi, kako su to od Kosova zahtjevale Sjedinjene Američke Države.

Ranije danas Demokratski savez Kosova (LDK) saopštio je da je predat zahtjev Skupštini Kosova za izglasavanje nepovjeranja Vladi Kosova, premijera Kurtija.

Bivša Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Ramushem Haradinajem uvela je novembra 2018. godine takse. Srbija je nakon uvođenja taksi prekinula dijalog sa Kosovom, koji se u Briselu vodio posredstvom Evropske unije, uslovljavajući nastav dijaloga ukidanjem taksi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.