Biznis

bjelašnica

Vlada KS izdvojila 2.3 miliona za projekte ZOI 84, gradit će novi ski lift

02/09/2021

Za sufinansiranje navedenih projekata iz Budžeta Kantona Sarajevo odobreno je dva miliona i 295 hiljada KM

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas ‘Program utroška sredstava za sufinansiranje projekata KJP „ZOI 84“ Olimpijski centar Sarajevo’, koji obuhvata projekte izgradnje novog vertikalnog transporta i rekonstrukcije postojećeg sistema na Bjelašnici i Igmanu te prvu fazu izgradnje i modenizacije parking sistema, video nadzora i kontrole naplate.

Za sufinansiranje navedenih projekata iz Budžeta Kantona Sarajevo odobreno je dva miliona i 295 hiljada KM.

Izgradnja novog vertikalnog transporta i rekonstrukcije postojećeg sistema na Bjelašnici i Igmanu uključuje nabavku i instaliranje novog ski lifta na trasi BX na Bjelašnici te servisiranje postojeće instalacije lifta BX.

Cilj projekta je unaprijeđenje sportskih olimpijskih objekata za održavanje sportskih takmičenja, treninga, rekreacije, kao i unaprijeđenja turističke ponude na Bjelašnici.

Prva faza projekta izgradnje i modenizacije parking sistema, video nadzora i kontrole naplate podrazumijeva implementaciju modernog i funkcionalnog sistema kontrole naplate i korištenja kapaciteta ski centra Bjelašnica, kao i modernizacija sistema naplate parkinga uz povećanje sigurnosti korisnika i zaposlenika ski centra Bjelašnica.

Realizacijom ovog projekta otvara se i mogućnost online prodaje karata, otvaranje novih prodajnih mjesta, čime će se smanjiti gužve pri kupovini karata.

– Ovim projektima želimo poboljšati i obogatiti turističku ponudu Kantona Sarajevo, unaprijediti poslovanje kantonalnog javnog preduzeća ‘ZOI 84’ te podići rejting Bjelašnice i Igmana kao turističkih destinacija. Nadamo se će građani prepoznati naša nastojanja za poboljšanjem kvaliteta sadržaja na području našeg Kantona – kazao je ministar privrede KS Adnan Delić, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.