Vlada priprema prodaju telekoma, radnicima manje plate za 20 posto?

vlada-fbih11

Radnici telekom operatera u Federaciji, BH Telecoma i HT Mostar ni po koju cijenu neće pristati na umanjenje plata koje im u pregovorima o usklađivanju granskog Kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu serviraju poslodavci i Vlada.

Iz sindikata oba preduzeća demantiraju informacije iz Vlade o tome kako su prilikom pregovora tražili povećanje plate, ali i naglašavaju kako Vlada niti jednoj grani rada nije umanjila satnicu prilikom usklađivanja kolektivnih ugovora, te kako se to radi jedino telekomima. Smanjenje se tražilo i u HP-u Mostar.

Sindikati ne žele stvari gledati na ovaj način, no kako bi se izbjegla sva nagađanja žele objašnjenje zbog čega se traže umanjenja plata i ko ih traži, da li uprave kompanija ili možda budući kupci telekoma, piše Dnevni list.

Ista satnica

Predsjednik Sindikata HT-a Pero Obad kazao je kako je Vlada ranije bila saglasna sa postojećom satnicom u neto iznosu prije oporezivanja koja iznosi 3,87 maraka, ali kako su se predomislili na zadnjem sastanku gdje se tražilo umanjenje za 10 posto. Kolektivni ugovor se odnosi na oko 5.000 ljudi koji rade u dva telekom operatera.

Naime, prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u Federaciji BiH 2006. određena je minimalna satnica od 3,48 KM koja se u 2008. uskladila sa troškovima života, a od 2009. se prešlo na novi sistem obračuna nakon primjene Zakona o porezu na dohodak i od tada se ništa nije mijenjalo.

– Umanjenje naknada je već ispregovarana i tu su postignute značajne uštede, čak iznad 5 posto. Ako im uspije umanjenje od 10 posto na satnici i 5 do 8 posto na naknadama tu nije kraj. U proceduri su novi Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak koji nose nova opterećenja na plaće svih zaposlenih…To je još 4 do 5 posto umanjenja. Na koncu, kada se sve sabere radnici u telekomima bi imali preko 20 posto manje plate, rekao je Obad. Prosječna plata u HT-u je oko 1450 maraka, a u BH Telekomu oko 1550 maraka. U Elektroprivredama su plaće veće za oko 100 maraka, no kod njih nije traženo umanjenje. Smanjenje plata, tvrdi Obad, dovest će do toga da stručnjaci u oba preduzeća neće željeti raditi za manje platće od trenutnih.

Pripreme za prodaju

Osim umanjenja naknada i satnice ono što plaši sve uposlene u telekomima jeste, kako tvrde, priprema terena u oba poduzeća za privatizaciju. Na to, pričaju, ukazuje smanjenje cijene rada, definiranje otpremnina na šest prosječnih plata, dubinsko snimanje stanja u preduzećima koje rade stranci, ali i zahtjev Vlade da se iz Kolektivnog ugovora briše članak 84. koji je do sada reguliralo mogućnost emitiranja radničkih dionica u trenutku prodaje.

Ova odredba je primijenjena do sada i u Hrvatskoj i u Srbiji gdje je država dala radnicima i građanima da pod povoljnim uvjetima kupe dionice telekoma budući da su upravo građani stvarali ta preduzeća. U Vladi FBiH smatraju sada kako je ta odredba nezakonita te je na njihovo insistiranje brisana iz Kolektivnog ugovora.

Predsjednik Sindikata BH Telekoma Fikret Alić u pismu premijeru FBiH Fadilu Novaliću naveo je kako se ustupci sindikata mjere u višemilionskim iznosima sa kojima su novčana primanja uposlenih znatno umanjena.

Kaže i kako su svi ustupci radnika urađeni sa ciljem kako se ne bi ugrozilo poslovanje i održivost kompanija, a da se u isto vrijeme cijena rada zadrži na dostignutom nivou. Alić priča kako mu nije jasno zašto Vlada primjenjuje drugačije kriterije u pregovorima sa njima, te zašto su i gubitašima koji je posluju često u skladu sa zakonom dali bolje uvjete nego radnicima telekoma. Plaši se i Alić kako je cijela priča možda uvod u privatizaciju.

Oba sindikata su složna u tome kako stanje u njihovim preduzećima nije sjajno, ali kako za to nisu krivi radnici nego vodstva i država koja je dopustila različite uvjete rada za preduzeća koja se bave istom djelatnošću…

Iz Vlade su prije nekoliko dana kazali kako radnici u telekomima traže više plate, te kako je to nedopustivo. Tvrde i da to diskriminira ostale. U narednim danima sindikati očekuju sastanak sa resornim ministrom, ali i objašnjenje iz Vlade zašto se “koplja lome” na njima i da li manje plate traže možda već odabrani kupci telekoma.