Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sporazum Vlade RS i Kineza: TE Gacko 2 koštat će oko milijardu KM

kina rs

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u ime Vlade Republike Srpske, potpisao je danas Sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane (TE) Gacko 2 sa kineskim kompanijama China Africa Investment and Development Co. i China Machinery Engineering Corporation, a izgradnja TE Gacko 2 mogla bi koštati oko milijardu KM.

Pored ovog sporazuma, Đokić je sa kompanijom China Africa Investment and Development Co. potpisao i okvirni Sporazum o dugoročnoj poslovnoj saradnji na realizaciji strateških investicionih projekata.

U obraćanju novinarima nakon potpisivanja sporazuma, Đokić je izjavio da je plan da se izgradi TE najmanje snage 300 megavata, koliko ima i postojeća TE. Prema njegovim riječima, koordinaciono tijelo koje će biti formirano u narednim danima nastaviće analizu svih parametara da bi se donijele investicione oduluke.

“Model saradnje je stvar pregovora u narednom periodu i otvoreni smo za saradnju da oba partnera imaju interes”, rekao je Đokić i dodao da će Vlada RS insistirati i na tome da u ovoj investiciji interesi RS budu zaštićeni.

Okvirni sporazumom o saradnji definisan je smjer saradnje u više oblasti, kao što su privreda, komunalne i saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede, zdravstva, kulture i nauke, turizma, te zaštite životne sredine.

Sve potrebne garancije u realizaciji projekata obezbijediće Vlada RS, a učesvovaće i u svakom potezu u narednom periodu.

“Uvjeren sam da smo na ovaj način stvorili najvažnije pretpostavke da ubrzano krenemo u projekat realizacije izgradnje TE Gacko 2”, rekao je Đokić.

Lingdž Džao, generalni direktor China Africa Investment and Development, rekao je da kada je u pitanju ova kompanija najvažnija investiciona platforma i dio China Poli grupe koja spada u najveće kompanije u vlasništu Kine. Govoreći o potpisanom sporazumu rekao je da su mogući različiti oblici saradnje koji uključuju i trgovinu i investicije.

Zigang Tong, potpredsjednik korporacije China Machinery Engineering Corporation, rekao je da žele što prije da počnu radove na izgradnji TE Gacko 2, a cilj je da radovi počnu do kraja godine.

Željka Cvijanović, premijerka RS, koja je prisustvovala potpisivanju sporazuma, izjavila je da je za RS ohrabrujuće prisustvo kineskih kompanije i kineskih institucija preko različitih predstavnika.

“Gajimo nade da ćemo kroz buduće poteze učvrstiti odnose RS i Kine. Smatramo da je naša razvojna šansa u mnogočemu vezanom za interes kineskih investitora”, kazala je Cvijanović.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li eventualne sankcije Energetske zajednice BiH mogu uticati na realizaciju projekta TE Gacko 2 Đokić je rekao da te sankcije ne mogu omesti RS u nastojanju da se energetski razvija.

“Apsolutno je pogrešno da se kažnjava ova zemlja, predugo je u režimu kazni i neprimjereno da međunarodna zajednica opredjeljuje za metod sankcija”, rekao je Đokić i dodao da će u tom slučaju RS plaćati cijenu neodgovornog odnosa FBiH.