Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS: Tradicionalna trgovina s Hrvatskom štetna za BiH

vlada-rs111

Vlada Republike Srpske zaključila je danas da bi promjena pregovaračke pozicije BiH u pregovorima sa Evropskom unijom, a u vezi tradicionalne trgovine sa Hrvatskom bila izuzetno štetna po agrarni sektor Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u cjelini, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon 59. redovne sjednice održane u Banjaluci iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS saopšteno je da Vlada RS smatra da carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje je dokazana posebna osjetljivost treba da ostane na snazi do ulaska BiH u EU.

“Vlada RS insistira kod nadležnih organa na nivou BiH da preduzmu aktivnosti na primjeni mjera koje će doprinjeti unapređenju spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštiti domaće proizvodnje u oblasti agrarnog sektora”, navodi se u saopštenju.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS prethodno je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci odgovarajući na pitanja novinara istakao da će aplikacija za članstvo BiH u EU biti podnešena.

“U dokumentima o kojima je razgovaralo Predsjedništvo nije bilo nikad riječi ni o kakvoj tradicionalnoj trgovini, bilo je riječi o potrebi prilagođavanja sporazuma i pregovori o tome traju. Oni koji to malo detaljnije prate znaju da je prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nema obaveze da se kvote ispunjavaju. Čvrsto stojim na stanovištu da je pregovaračka pozicija koju smo dali od interesa za BiH i da klasično ispunjavanje kvota, što se mene tiče, ne dolazi u obzir”, kazao je Ivanić.

Kaže da pojam tradicionalna trgovina nikada nije upotrebio, niti ima namjeru da upotrebi. Dodao je da postoje institucije koje ovaj pojam upotrebljavaju “pa onda odgovornost prebacuju na drugog, tu mislim na vlasti RS, koje su sastavni dio pregovaranja o aplikaciji za članstvo, ali i na Privrednu komoru, Spoljnotrgovinsku komoru i slične stvari”.

“Predsjedništvo u tome nema neku veliku ulogu osim što je ovlastilo delegaciju BiH da o tome pregovara, odluka nije ni blizu da se donese i o odluci će javnost biti informisana prije definitivnog potpisivanja sporazuma”, rekao je Ivanić.