Vlada RS uložila 94 miliona KM u nekoliko projekata u Gacku

termoelektrana-gacko

U opštinu Gacko do sada je, prems različitim osnovama, iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike Srpske uloženo oko 94 miliona KM, dok je putem kreditnih linija Investiciono-razvojne banke /IRB/ RS plasirano još oko 4,5 miliona KM, rečeno je Srni u Vladi Republike Srpske.

Prema podacima Vlade, iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske za projekte koji se realizuju na području opštine Gacko odobreno je oko dva miliona KM.

Značajna sredstva u ovoj lokalnoj zajednici uložena su u realizaciju projekta trajnog rješavanja klizišta Čemerno, na putnom pravcu Foča-Gacko, za šta je izdvojeno više od 73 miliona KM, dok je za rehabilitaciju magistralnih i regionalnih putnih pravaca, te za izgradnju lokalnih puteva na području opštine Gacko izdvojeno oko 8,3 miliona KM.

Takođe, odborena su i sredstva u iznosu od 1,1 milion KM za projekat Južna obilaznica “Gacko”.

U oblast poljoprivrede od 2006. godine do danas kroz razne projekte, među kojima su podsticaji za razvoj poljoprivrede i sela, vodosnabdijevanje i santicija, te mnogi drugi, na području opštine Gacko, uloženo je oko sedam miliona KM.

Na području opštine Gacko dodijeljene su tri koncesije za izgradnju malih hidroelektrana na rijekama Jabušnici i Sutjesci, a vrijednost ovih investija je oko 15 miliona KM.

Takođe, zaključena su dva koncesiona ugovora za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena – krečnjaka, a Vlada Republike Srpske je sa kineskom kompanijom Dongfang Elektrik Korporejšn potpisala memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane “Gacko dva”. Vrijednost ove investicije bi iznosila oko 500 miliona eura.