Ski centar

Vlašić, apsolutna hit turistička destinacija i u vremenu pandemije

vlasic

Smještajni kapaciteti na Vlašiću su ispunjeni skoro do posljednjeg ležaja, te da su pojedini hoteli popunjeni do kraja januara, a drugi su na preko 80 posto popunjenosti

Ski centar Vlašić od samog otvaranja zimske turističke sezone okupiran je brojnim posjetiteljima koji su protekle praznike odlučili proslaviti u planinskom ambijentu, a s povećanjem snježnih padavina broj domaćih i stranih turista znatno se povećao.

Po riječima direktora Turističkog ureda Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona (SBK) Miroslava Matoševića, uz goste iz Republike Hrvatske, na Vlašiću je najviše domaćih posjetitelja.

Iako je zimska sezona na Vlašiću, kao i u ostalim ski centrima, započela uz dosta neizvjesnosti, prije svega uslijed restriktivnijih mjera kriznih štabova, Matošević naglašava kako su prema informacijama sa terena sve turističke ponude i sadržaji potpuno prilagođeni aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

– Osnovni cilj nam je uz provedbu turističkih aktivnosti sačuvati sigurnost i zdravlje kako naših posjetitelja, tako i svih djelatnika- rekao je Matošević.

Podsjetio je kako je Turistička zajednica sačinila i interni protokol za Covid-19 koji, osim do sada propisanih mjera, nudi dodatne preporuke za suzbijanje zaraze koronavirusom. Također, u okviru rada sezonske ambulante na Vlašiću osiguran je i poseban Covid-19 odjel u kojem se strani gosti svakodnevno mogu testirati.

– Naše informacije sa terena govore da i vlasnici objekata i gosti izuzetno poštuju Covid-19 protokol, a zbog velike posjete gostiju pojačan je i nadzor policijskih službenika. Nadležne inspekcije, također, na svakodnevnoj bazi provjeravaju ugostiteljske objekte i ispunjavanje mjera Kriznog štaba FBiH, te smo i od njih saznali da većih incidenata u smislu kršenja mjera nije bilo- istaknuo je Matošević.

Naglasio je da su smještajni kapaciteti na Vlašiću ispunjeni skoro do posljednjeg ležaja, te da su pojedini hoteli popunjeni do kraja januara, a drugi su na preko 80 posto popunjenosti.

Turistički radnici spremno su dočekali prvi snijeg te su svi ski-liftovi u funkciji od prvog dana nove sezone, a kako ističu iz Turističke zajednice SBK-a, uslovi za skijanje i bordanje na Vlašiću su odlični.

Sa oko 60 cm snijega na uređenim ski stazama za početnike, ali i za one dosta iskusnije, posjetitelji mogu uživati i u noćnom skijanju i bordanju.