Biznis

španski gigant

Vlasnici “Zare” u prošloj godini ostvarili rekordnu neto dobit

15/03/2023

Kompanija očekuje dalji rast ove godine, jer je prodaja između 1. februara i 13. marta već porasla za 13,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine

Španski tekstilni gigant Inditex, koji vlasnik i lanca prodavnica “Zara” koji posluje i u našoj zemlji, prošle je godine ostvario rekordnu neto dobit.

Inditex je prošle godine je zabilježio rekordnih 4,1 milijardu eura neto dobiti, što je 27 posto više nego 2021. godine, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Rekordni su bili i prihodi, koji su porasli za 17 posto na 32,6 milijardi eura.

Inditex je uspio ostvariti dobre poslovne rezultate uprkos gašenju poslovanja u Rusiji i visokoj inflaciji. Kompanija je zatvorila svojih 512 prodavnica u Rusiji, koja je Inditexovo drugo najveće tržište nakon Španije, nakon izbijanja rata u Ukrajini, navodi AFP. Prodavnice su u oktobru prodate Daher grupi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Odlični rezultati u 2022. pokazuju snagu našeg poslovnog modela”, rekao je glavni izvršni direktor Inditexa Oscar Garcia Maceiras .

Španska grupacija je prošle godine promijenila upravu, predsjednicu je preuzela Marta Ortega, kćerka osnivača Inditexa i multimilijardera Amansija Ortege.

Kompanija očekuje dalji rast ove godine, jer je prodaja između 1. februara i 13. marta već porasla za 13,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi AFP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.