Biznis

Snažan rast dobiti

Vlasnik Zare značajno podigao cijene, masno zaradio, a sad najavljuje nova poskupljenja

15/09/2022
Ilustracija

“Nivo novine, kvalitete i dizajna naših kolekcija pokreću našu prodaju, ali naravno da uvijek razmišljamo o stabilnoj politici cijena”, rekao je Fernandez, naznačivši da bi ih mogli podići za pet do šest posto

Španski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o snažnom rastu dobiti i prihoda u prvoj polovini poslovne godine i najavio da će ponovo podići cijene ove jeseni kako bi pokrio skok troškova poslovanja.

U šestomjesečnom razdoblju do kraja jula prihod vlasnika Zare porastao je za četvrtinu, na 14,84 milijarde eura, piše Poslovni.hr.

Neto dobit poskočila je 41 posto, na 1,79 milijardi eura.

Troškovi poslovanja porasli su 20 posto, tek nešto blaže od prihoda.

Kompanija je podigla cijene u proljeće i ljeto, a finansijski direktor Ignacio Fernandez najavio je nova poskupljenja u drugoj polovini godine.

“Nivo novine, kvalitete i dizajna naših kolekcija pokreću našu prodaju, ali naravno da uvijek razmišljamo o stabilnoj politici cijena”, rekao je Fernandez, naznačivši da bi ih mogli podići za pet do šest posto.

Inditex je podigao cijene u prvoj polovini godine kako bi se lakše nosio inflacijom, računajući na pojačanu potražnju širom svijeta s obzirom da ukidanje pandemijskih ograničenja, povratak ljudi u urede i obnovu putovanja, napominje Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.