Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vodič kroz samozapošljavanje mladih uz podršku Općine Centar

biznis-posao

S ciljem poticanja zapošljavanja mladih, Općina Centar Sarajevo nastavlja pružati finansijsku podršku udruženjima koja za cilj imaju razvoj poduzetništva i samozapošljavanje mladih sa područja središnje sarajevske općine.

Svjesni činjenice da je broj nezaposlenih osoba kojima je potrebna savjetnička podrška u pokretanju vlastitog biznisa sve veći, Općina Centar Sarajevo je iz budžeta za 2016. godinu, putem granta za projekte mladih, izdvojila 2.500 KM Udruženju mladih “Pragma” za sufinansiranje projekta “Vodič kroz samozapošljavanje mladih”.

Zamisao projekta je da mladima sa područja općine Centar osigura korisne i neophodne informacije vezane za proces samozapošljavanja. Ideja je da se u okviru jednostavno napisanog vodiča kroz samozapošljavanje, mladima približi ideja zasnivanja vlastitog biznisa kroz praktične i korisne informacije i savjete o tome kako se registrira pravni subjekt (uključujući pojašnjenja procesa osnivanja različitih pravnih oblika privrednog društva).

Predsjednica Udruženja mladih “Pragma” Šeherzada Halimić iskazala je posebnu zahvalnost Općini Centar.

– Općina Centar već nekoliko godina podržava rad Udruženja mladih “Pragma” kroz sufinansiranje projekata Udruženja. Prethodnih godina “Pragama” je uz pomoć Općine Centar realizirala tri projekta – “Putujuće pozorište”, “Mapiranje volonterskih resursa općine Centar” i “Neka znanje bude tvoje jedino oružje”, a ove godine u toku je implementacija projekta “Vodič kroz samozapošljavanje mladih” – kazala je Halimić.

Istakla je kako će “Vodič sadržavati korisne informacije o elementima značajnim za samozapošljavanje mladih, poput informacija o tome koje vrste privrednih subjekata se mogu registrirati i šta su prednosti i nedostaci svake od njih”.

– Vodič će predstaviti različite načine na koje mladi mogu doći do početnog kapitala za svoj posao, poput povoljnih kreditnih linija, javnih poziva različitih nivoa vlasti uključujući i Općinu Centar i slično. Vodič će biti distribuiran u elektronskoj formi svim organizacijama i institucijama koje rade sa mladima, te jednostavno dostupan mladima u online obliku. Planirano je da bude predstavljen do kraja oktobra 2016., kazala je Halimić.