Biznis

automobilski div

Volkswagen povećao dobit u 2018. uprkos troškovima “dieselgatea”

13/03/2019

Neto dobit grupe povećana je u 2018. šest posto, na 12,15 milijardi eura, pokazuje kompletno godišnje poslovno izvješće grupe

Njemački automobilski div Volkswagen izvijestio je u utorak da je prošlu godinu zaključio s većom dobiti i prihodima uprkos ogromnim troškovima proizišlim iz skandala s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova.

Neto dobit grupe povećana je u 2018. šest posto, na 12,15 milijardi eura, pokazuje kompletno godišnje poslovno izvješće grupe.

Prihodi su uvećani 2,7 posto, na 235,8 milijardi eura. Grupa je prošle godine prodala ukupno 10,8 milijuna automobila.

Operativna dobit povećana je jedan posto, na 13,9 milijardi eura.

– Ostvarili smo dobre rezultate unatoč snažnim nepovoljnim faktorima – konstatirao je u priopćenju izvršni direktor Herbert Diess.

Veliki teret grupi bili su postroženi testovi emisije štetnih plinova (WLTP), uvedeni nakon što je kompanija 2015. priznala da njezini automobili ispuštaju više štetnih plinova u okoliš no što su pokazivali raniji testovi.

Uvođenje WLTP-a u septembru prošle godine stajalo je VW gotovo milijardu eura zbog usporene proizvodnje, kazao je za AFP glasnogovornik firme. Utjecaj tog faktora vidljiv je u 4,2-postotnom padu operativne dobiti u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju, na 3,0 milijarde eura, prenosi SEEbiz.

Grupa je prošle godine izdvojila 3,2 milijarde eura za pokrivanje troškova ′dieselgatea′, otprilike koliko i godine ranije.

Od tog je iznosa milijarda eura izdvojena za plaćanje novčane kazne u Njemačkoj na razini grupe. Podružnica Audi platila je 800 miliona eura kazne.

Ukupno je grupa od 2015. godine izdvojila 29 milijardi eura za pravne troškove, kazne, otkup vozila i ugradnju nove opreme u automobile sa spornim softverom koji je omogućavao prikazivanje netočnih podataka o emisiji štetnih plinova,

Iz VW-a su za iduće desetljeće najavili još ambicioznije planove u segmentu ponude električnih automobila, planirajući ukupno 70 modela, u odnosu na dosada planiranih 50. Do 2028. namjeravaju prodati 22 miliona automobila s baterijama.

Nadaju se da će im ta ′ofenziva′ pomoći ispuniti postrožene zahtjeve Evropske unije o ispuštanju štetnih plinova.

– Udio električnih vozila u floti grupe porast će do 2030. godine na minimalno 40 posto – najavljuju u VW-u, dodajući da ključne baterijske ćelije namjeravaju nabavljati od južnokorejskih Samsunga, LG-a i SK Inovationa i kineskog CATL-a.

– Volkswagen također pomno analizira mogućnost sudjelovanja u proizvodnji baterija u Europi – dodaju.

U prognozama za ovu godinu predviđaju “nešto” više prodanih autoamobila i ′čak pet posto” više prihode nego u 2018. Operativna marža trebala bi porasti na 6,5 do 7,5 posto, s prošlogodišnjih 5,9 posto.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.