Biznis

Volkswagen skandal koštao 16,2 milijarde eura

22/04/2016

Njemački proizvođač automobila Volkswagen saopštio je u petak da ih je skandal s varanjem na testovima emisije gasova do sada koštao 16,2 milijarde eura. Skandal je počeo u septembru 2015. godine, kada su američki regulatori otkrili da u VW-ovim vozilima s dizel motorom postoji software koji tokom emisionog testa prikazuje lažne rezultate, javlja Andolu Agency (AA).

Ovu informaciju VW je saopštio na konferenciji za novinare u svom sjedištu u Wolfsburgu, koju su organizovali nakon postizanja dogovora sa Agencijom za zaštitu okoline Sjedinjenih Američkih Država.

Prema sporazumu, VW se obavezao da će otkupiti gotovo 500.000 vozila koja posjeduju sporni software. Kompanija je odgodila saopštenje godišnje zarade dok ne bude imala preciznije podatke o troškovima. Analitičari smatraju da će ukupni troškovi od kazni, pravnih presuda i gubitaka u prodaji biti znatno veći od zarade.

Volkswagen je, također, naglasio da neće biti u mogućnosti da objavi rezultate interne istrage koju su pokrenuli zbog skandala sa emisijom, iako je bilo najavljeno da će to učiniti tokom ovog mjeseca.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.