Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

optimistične najave

Vraća li se Wizz Air u punom obimu u Tuzlu? “Očekujemo povratak aviona sa servisa”

aerodrom tuzla wizz
Foto: Screenshot/YouTube

“U toku su intenzivni pregovori sa zainteresiranim aviokompanijama i uvođenjem novih linija, rezultati bi trebali do jeseni biti poznati, a problem je, dodaje Halilčević, na globalnom nivou”

Dok je prethodnih godina tuzlanski aerodrom obarao rekorde u broju prevezenih putnika i broju aviolinija, ove godine sasvim druga slika. U ljetnom redu letenja ovog aerodroma trenutno su samo tri destinacije.

Nekada je ova pista bila ispunjena avionima, putnicima. Obaran je i rekord u broju prevezenih putnika. Danas je uglavnom prazna. Tek tri destinacije su aktuelne.

Još je neizvjesno hoće li i kada biti povećan broj linija sa tuzlanskog aerodroma koji se nalazi u nezavidnoj situaciji od kada je Wizz Air ukinuo bazu. Od početka juna kreću čarter letovi za Antaliju i, u odnosu na prethodnu godinu, duplo je veći broj linija, potvrđuje za BHRT direktor aerodroma.

Povratak Wizz-ovih aviona

-Sa dva na četiri sedmična polaska. Pored postojećeg Free Birda, koji je povećao sa dva na tri polaska, imamo i četvrti od nove kompanije Tailwind, koja će saobraćati subotom, kaže Dževad Halilčević, direktor aerodroma.

Što se tiče redovnih, trenutno su aktuelne samo tri linije Wizz Aira, za Dortmund, Memmingen i Basel. U toku su intenzivni pregovori sa zainteresiranim aviokompanijama i uvođenjem novih linija, rezultati bi trebali do jeseni biti poznati, a problem je, dodaje Halilčević, na globalnom nivou.

-Obzirom da je, evo, konkretno kod Wizz Aira veliki broj aviona na servisu, oko 50, tako i sve ostale aviokompanije su zahvaćene time. Očekujemo da će do jeseni se ti avioni početi vraćati sa servisa, pristizati novi i da će doći do balansa, dodaje Halilčević.

Dok se vode pregovori, a radna mjesta trenutno nisu ugrožena, iz SDP-a traže održavanje tematske sjednice Skupštine, navodeći u zahtjevu da zahtijevaju odgovore.

“Podaci o broju prevezenih putnika i broju letova u februaru, martu i aprilu upućuju da je stanje alarmantno i da je aerodrom pred zatvaranjem.”

Političke struje

-Aerodrom Tuzla je jedno od strateških preduzeća i sigurno da ćemo podržati sve napore menadžmenta i njihovih organa, kaže Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Dugogodišnji novinar Zlatko Dukić problem vidi u dvije političke struje na različitim nivoima, pa se prepucavanja reflektuju i na građane.

-Ti problemi se ne rješavaju jer viši nivoi vlasti nisu u najboljim odnosima sa nižim, kantonalnim i to se onda s kamatama naplaćuje, tvrdi Dukić.

I dok tuzlanski aerodrom i njegovi uposlenici čekaju bolje dane, ostaje nada da će razvoj strateških preduzeća biti primarni cilj donosiocima odluka, umjesto prepucavanja i prebacivanja odgovornosti.