Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vremenske prilike pogodovale proizvodnji kornišona

irena savanovic – kornisoni

Vremenske prilike pogodovale su zasadima krastavaca kornišona koji, uz navodnjavanje i preporučene agrotehničke mjere, ove godine imaju zavidan prinos kod kooperanata njemačke firme “Kuhne”.

Član stručnog tima firme Irena Savanović rekla je Srni da je prosječan prinos krastavaca kod kooperanata u Novom Gradu sedam tona po dunumu.

“Do sada su proizvođači iz Novog Grada, njih 60, sa površine 3,9 hektara proizveli i isporučili oko 290 tona krastavaca”, rekla je Savanovićeva.

Ona je navela da je ugovorom predviđeno da otkup traje do 10. septembra, ali će biti produžen ukoliko bude dovoljne količine krastavaca i nakon ovog roka.

Prema njenim riječima, krastavcima pogoduje toplo vrijeme i, u odnosu na prošlu, ove godine otkup će trajati dvije sedmice duže.

Savanovićeva kaže da njemačka firma “Kuhne”, koja treću godinu organizuje ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona, planira nastavak saradnje i proširenje proizvodnje.

“Izuzetno smo zadovoljni kooperantima u Novom Gradu i nadamo se da će iduće godine biti i veće interesovanje za ovaj vid proizvodnje”, navodi Savanovićeva.

Ona je rekla da u 12 opština prijedorske i banjalučke regije ova firma ima 226 kooperanata koji su do sada na 17 hektara zasada proizveli i isporučili ukupno 1.200 tona krastavaca.