Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VTK BiH pozdravlja suspenziji carinskih stopa kod uvoza repromaterijala

slovacki_privrednici_vtkbih1

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) pozdravila je usvajanje Odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala za 2017. godinu.

Odluka, kako navode u VTKBiH, predstavlja značajan pomak jer se domaći privrednici nalaze u nepovoljnom položaju u odnosu na konkurente iz EU i regiona koji prilikom uvoza istih proizvoda plaćaju višestruko nižu carinu.

VTK BiH je zbog toga, kao i svake godine, anketirala privrednike kako bi sastavila i nadležnom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputila prijedlog proširene liste repromaterijala koje će proizvođači u narednoj godini moći nabaviti iz inostranstva bez plaćanja carine ili sa nižom stopom u odnosu na trenutnu. Najviše prijedloga za dopunu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala na adresu Komore uputili su tekstilci, obućari, metalci, električari i grafičari.

Kako navode iz VTK BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je pozitivno reagovalo i uvažilo zahtjeve Komore i privrednika za tu godinu u kojoj je proširena lista tarifnih oznaka obuhvaćenih odlukom.

Najviše pomaka u ovom segmentu zabilježit će tekstilna i obućarka industrija BiH. Iz VTK BiH još napominju da ta odluka predstavlja mjeru koja je od presudnog značaja za opstanak njihove proizvodnje i konkurentnost na tržištu drugih zemalja, a zabilježen je i značajan pomak u sektoru prerade limova i proizvodnje kablova.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović jučer je potvrdio da suspenzija određenih carinskih stopa na uvoz repromaterijala važi i za narednu godinu.