Biznis

VTKBiH predstavila promotivne filmove o potencijalima bh. privrede

26/09/2016

Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH predstavila je danas u Sarajevu promotivne filmove o potencijalima privrede Bosne i Hercegovine koji su namijenjeni stranim partnerima, a prvenstveno potencijalnim kupcima bosanskohercegovačkih roba.

Izrađeno je ukupno pet kratkih filmova i to generalni promotivni video o privrednim potencijalima u BiH, zatim o potencijalima bh. metalske i elektroindustrije, o potencijalima bh. prehrambene industrije, o potencijalima bh. drvne industrije, te video o potencijalima bh. turizma.

Predsjednik VTKBiH Bruno Bojić izjavio je nakon prezentacije da će ti materijali biti prikazivani u diplomatskim predstavništvima BiH, na međunarodnim sajmovima, prilikom posjete privrednim delagacijama u stranim zemljama i svima koji će BiH prepoznati kao mjesto gdje mogu investirati, raditi i ostvarivati profit.

Dodao je da bi u bh. medijima trebalo više pažnje pridavati privrednim potencijalima i prirodnim bogatstvima, za razliku od trenutne situacije u kojoj su udarne vijesti u većini slučajeva o politici i temama koje negativno utječu na privredu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da ove promotivne filmove smatra osnovnim matrijalom i dobrim početkom promocije potencijala bh. privrede, te da bi ih u dovoljnim količinama trebali imati u svim ministarstvima na državnom i entiteskom nivou, u svim medijima, kao i u ambasadama BiH u svijetu.

Istakao je da se na ovome ne treba zaustaviti i da u 2017. očekuje još ambiciozniji rad na promociji potencijala privrede Bosne i Hercegovine.

Cilj promotivnih videa je informisanje zainteresiranih kompanija-kupaca i stranih investitora o privrednim mogućnostima Bosne i Hercegovine, a izradila ih je Vanjskotrgovinska komora BiH uz finansijsku podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih BiH.

Komentari