Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Vuk sa Wall Streeta” ide na robiju: I rođenu majku je prevario

andrew-caspersen-fraud

Andrew Caspersen, princetonski i harvardski đak iz porodice s dobrim poslovnim pedigreom, do prije nekoliko mjeseci bio je respektabilni financijaš s Wall Streeta. Onda se doznalo da je raznim poznanicima, prijateljima i porodici – i vlastitoj majci – izvukao gotovo četrdeset miliona dolara koje je izgubio ulažući u opcije. U petak je dobio četiri godine zatvora. Previše, po mišljenju odbrane, jer za sve je kriva njegova ovisnost o klađenju.

Tužiteljstvo je tražilo 15 godina zatvora, ali je sudac uzeo u obzir argumente odbrane i ovisnost o klađenju prihvatio kao olakotnu okolnost obrazloživši da “nema svrhe da trune u zatvoru godine i godine”.

Caspersen je od 2013. godine radio kao menadžer, a potom i partner u konsultantskoj kompaniji za fondove rizičnog kapitala Park Hill, podružnici private equity kompanije Blackstone Group, a početkom 2014. godine počeo je svojoj rodbini i prijateljima uzimati novac tvrdeći da će ulagati u zajmove private equity kompanijama i obećavši godišnje povrate od 15 do 20 posto. Umjesto toga, novac je ulagao u opcije, rizičan oblik vrijednosnih papira, a dio je iskoristio da namiri prve ulagače, pa je tako u tačke optužnice uključeno i organiziranje piramidalne prevare.

Prevario i majku

Ukupno je pokušao doći do 150 miliona dolara, a prije nego što je otkriven, prikupio je 38,5 miliona dolara uglavnom od rodbine i prijatelja. Tako je među žrtvama bila njegova vlastita majka, brat i jedan od najboljih prijatelja s kojim je blizak još od fakultetskih dana.

Međutim, uspio je prevariti i jednu fondaciju povezanu s kompanijom za upravljanje hedge fondovima Moore Capital Management i jednog od zaposlenika te kompanije, a njima je iskamčio čak 25 miliona dolara. Caspersen je novac “posuđivao” i iz kompanije za koju je radio. Iz Park Hilla uzeo je osam miliona dolara, što je poslije namirio novcem svojih nesretnih “ulagača”.

Da stvar bude još gora, Caspersen se mogao iz svega izvući bez posljedica i debelom zaradom. Naime, u jednom je trenutku u februaru ove godine na svom računu imao 112,8 miliona dolara, što bi mu bilo dovoljno da svima vrati “ulaganja” i još zaradi gotovo 60 miliona dolara. Umjesto toga, nastavio je ulagati u opcije koje bi mu donijele višestruko veću zaradu da je dionički indeks S&P 500 pao. No, indeks je porastao, a Caspersen izgubio sve. Neposredno prije nego što je prevara otkrivena, Caspersen se navodno pripremao na samoubistvo: napisao je oproštajno pismo svojoj supruzi i poruku svojim investitorima u kojem objašnjava kako osjeća duboki sram.

U petak pred sudom Caspersen je bio primjereno smjeran. Na rubu suza pred dupkom punom sudnicom rekao je kako je iznevjerio svoje najbliže osobe kako bi zadovoljio svoju ovisnost o kockanju.

“Izgubio sam njihov novac, zloupotrijebio njihovo prijateljstvo, uništio ugled porodici i ponizio svoju suprugu”, rekao je Caspersen na trosatnom izricanju presude.

andrew-caspersen-1

Jedna od stvari koja je Caspersenu pomogla da izmuze desetke miliona dolara svakako je njegovo fino porijeklo. Njegov je otac, koji je počinio samoubistvo prije nekoliko godina kad je obolio od raka jetre, dva desetljeća vodio je newyoršku kompaniju za potrošačko kreditiranje Beneficial. Povjerenje Caspersenovih žrtava očito je bilo dovoljno veliko da ih je mogao zavlačiti punih godinu i pol dana bez ikakve službene dokumentacije da je njihov novac doista uložen onako kako su očekivali.

Andrew Caspersen na izdržavanje kazne mora se javiti u januaru. Njegov je advokat, naravno, rekao da Caspersen neće ponoviti svoja kaznena djela.

“Nije najbolji dan da kažem ‘kladim se’, ali kladim se da Andrew Caspersen neće biti povratnik”, izrekao je pred sucem advokat odbrane i ostao ozbiljan.

Najveći prevaranti

Na isti je način zloglasni Bernie Madoff mogao godinama održavati svoju piramidalnu shemu, zbog koje su investitori, kako se pokazalo kad je skandal razotkriven prije gotovo deset godina, izgubili 65 miliona dolara. Madoff, doduše, nije imao olakšavajućih okolnosti: osuđen je na ukupnu zatvorsku kaznu od 150 godina, maksimum koji je zakon predviđao po tačkama njegove optužnice.

Jedan od najpoznatiji pronevjeritelja 90-ih godina je i broker Dana Giacchetto, koji je prijateljevao s hollywoodskim zvijezdama i izvukao između pet i deset miliona dolara od, među ostalima, Cameron Diaz, Bena Afflecka i Leonarda DiCaprija.