Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wall Street: Berzanski indeks blago porastao, ulagači oprezni

APTOPIX-Financial-Markets-Wall-Street

Berzanski indeksi na Wall Streetu u četvrtak su blago porasli drugi dan zaredom, ali trgovano je oprezno zbog slabih ekonomskih pokazatelja i kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Dow Jones je ojačao 79 bodova ili 0,49 posto na 16.416 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,15 posto, na 1.915 bodova, a Nasdaq indeks 0,12 posto na 4.509 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje usponu dionica u rudarskom sektoru za 2,8 posto jer su porasle cijene bakra i ostalih metala.

Cijene sirovina posljednjih dana se oporavljaju od oštrog pada na početku godine, ali to nije posljedica jačanja potražnje za njima, s obzirom na usporavanje rasta globalne ekonomije, nego pada kursa dolara.

Američka valuta je pod pritiskom niza slabijih nego što se očekivalo podataka koji ukazuju na slabljenje američke privrede.

Objavljeno je u četvrtak da je produktivnost u četvrtom tromjesečju prošle godine u SAD-u pala po najvećoj stopi u više od godinu dana, dok su nove narudžbe američkim tvornicama u decembru pale najviše u godinu dana.

Zbog slabosti najveće svjetske privrede i previranja na globalnim finansijskim tržištima, ulagači vjeruju da će Fed odgoditi povećanje kamata.

Kada je u decembru američka centralna banka po prvi put od 2006. povećala ključne kamate, signalizirala je da bi u ovoj godini to mogla učiniti u još četiri navrata.

Međutim, sada ulagači vjeruju da će Fed usporiti tempo povećanja cijene novca, pa je jučer vrijednost dolara prema korpi šest najvažnijih svjetskih valuta pala četvrti dan zaredom.

I na evropskim berzama u četvrtak je trgovano oprezno. Doduše, londonski FTSE indeks skočio je 1,06 posto, na 5.898 bodova, ali je pariški CAC ojačao mršavih 0,04 posto, na 4.228 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,44 posto, na 9.393 boda, prenosi Poslovni.hr.