odluka kongresa

Wall Street nije pogođen Trumpovim opozivom

Wall_Street_Wiki

Berzanski indeksi su ostali relativno nepromijenjeni bez velikih pomjeranja u oba smjera

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država izglasao je sinoć odluku o opozivu predsjednika Donalda Trumpa, kojeg se tereti za zloupotrebu dužnosti i ometanje kongresne istrage, ali to nije imalo velikog uticaja na berzu na Wall Streetu.

Berzanski indeksi su ostali relativno nepromijenjeni bez velikih pomjeranja u oba smjera.

Indeksi S&P 500 i Dow Jones Industrial Average čak su doživjeli rast jučer za oko 0,10 posto. Oba su indeksa zapravo doživjela rast još prošle sedmice i to 0,85 posto S&P i 0,5 posto Dow Jones.

– Ne mislim da je opoziv beznačajan, ali tržište je imalo mnogo vremena da se pripremi za to – kaže Adam Crisafulli, osnivač i predsjednik kompanije Vital Knowledge Media. Ističe da su, kako sada stvari stoje, glasanje Doma i Senata biti vrlo stranački.

S obzirom na to da se očekuje da će Senat osloboditi Trumpa, “tržište ne očekuje velike promjene na političkom planu”, kaže Paul Hickey, suosnivač Bespoke Investment Groupa.

– Sa ekonomskog stanovišta, opoziv jednostavno nije bio važan događaj – i malo je vjerovatno da će doći do smjene predsjednika. Investitorima su osnove bitne – ekonomski rast, zarada, troškovi radne snage i tako dalje – a opoziv nije uticao ni na jedan od ovih faktora – kaže Brad McMillan, glavni direktor za investicije u Commonwealth Financial Network.

Uprkos tvrdnjama Trumpa da će doći do velikog pada na tržištu ako dođe do njegovog opoziva, historijski podaci pokazuju da to nije tako. Kada je Nixon podnio ostavku došlo je do pada indeksa na Wall Streetu, ali je zato došlo do njihovog naglog rasta kada je trajao proces opoziva Clintona.

– Da postoji veći rizik da dođe do smjene Trumpa s dužnosti, odnosno da jedan ili dva republikanca u Senatu žele glasati za Trumpovu smjenu, to bi moglo izazvati malo veću zabrinutost na tržištu – kaže Crisafulli.

Međutim, ako zaista dođe do smjene predsjednika i novih političkih previranja, to bi moglo ugroziti povjerenje investitora u ekonomiju i tržišta, kaže McMillan.

– Ako dođe do velikih previranja na političkoj sceni, a ovaj rizik nije ograničen samo na opoziv, i ako se poljulja samopouzdanje investitora, to bi moglo uticati na širu ekonomsku sliku – kazao je on.