Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska trgovinska organizacija

WTO: Koronavirus će značajno utjecati na trgovinu

Wuhan_korona_virus_kontrole_Twitter

Na zatvorenom sastanku u Ženevi voditelj pregovora o subvencijama u ribarstvu Santiago Wills rekao je da je napredak postignut u posljednje vrijeme „nedovoljan”, pozivajući članice na „fleksibilnost i pragmatičnost”

Epidemija koronavirusa značajno će utjecati na globalnu trgovinu, upozorio je čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevedo, predviđajući prve konkretne pokazatelje u sljedećim tjednima.

– Posljedice u globalnom gospodarstvu vjerojatno će biti značajne i počet će se pokazivati u trgovinskim podacima u nadolazećim tjednima – rekao je Azevedo čelnicima izaslanstava okupljenim na zatvorenom sastanku u Ženevi.

Među temama bio je i lipanjski sastanak u Kazahstanu, na kojem će ministri članica WTO-a, među ostalim, pokušati postići dogovor o subvencijama u poljoprivredi, internetskoj trgovini i ribarstvu.

– Što se tiče MC-12, držimo se plana. Ako će situacija tako zahtijevati, poduzet ćemo sve potrebne mjere – rekao je Azevedo.

Na tom bi sastanku trebalo sudjelovati nekoliko tisuća ljudi, napominje Reuters.

Uspješni ishod lipanjskog sastanka smatra se ključnim za legitimitet i relevantnost te globalne organizacije, čiji je sustav arbitraže u trgovinskim sporovima trenutno paraliziran jer je SAD blokirao imenovanje dvoje novih sudaca.

Na zatvorenom sastanku u Ženevi voditelj pregovora o subvencijama u ribarstvu Santiago Wills rekao je da je napredak postignut u posljednje vrijeme „nedovoljan”, pozivajući članice na „fleksibilnost i pragmatičnost”.

I druge su države članice izrazile zabrinutost zbog sporog napretka pregovora koji imaju za cilj ukinuti štetne subvencije ribarskoj industriji koje rezultiraju naglim smanjenjem ribljeg fonda. Azevedo je nedavno izrazio nadu da je dogovor moguć.

– Na svima je nama da priznamo da su pregovori u ozbiljnim problemima – rekao je u ponedjeljak američki predstavnik u WTO-u Dennis Shea delegatima u Ženevi, dodajući da neke članice „žestoko brane” pravo na subvencije koje već dodjeljuju ili bi ih mogle dodijeliti u budućnosti. Nije naveo o kojim je zemljama riječ, dodaje Reuters, prenosi SEEbiz.