Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

WTO: Svjetska trgovina trebala bi porasti 2,4 posto

flags-wto

Svjetska trgovina na putu je rasta od 2,4 posto u ovoj godini, no prisutna je “duboka neizvjesnost” povezana sa zbivanjima na ekonomskom i političkom planu, ponajprije u SAD-u, poručeno je iz Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Raspon očekivane stope rasta globalne trgovine u ovoj godini korigiran je na između 1,8 i 3,6 posto, s u rujnu prognoziranog raspona od 1,8 do 3,1 posto, pokazuju najnovije procjene WTO-a, no ta organizacija upozorava i na rizik od mogućeg kočenja trgovinske aktivnosti zbog nejasnih politika vlada.

– Trgovinu bismo trebali smatrati dijelom rješenja gospodarskih teškoća, a ne dijelom problema. Sve u svemu, optimizam je suzdržan, no rast trgovine ostaje i dalje slabašan, a prisutni su i značajni rizici. Neizvjesnost je velikim dijelom politička – kazao je glavni direktor WTO-a Roberto Azevedo na tiskovnoj konferenciji, održanoj u srijedu.

Poručio je da svijet mora nastaviti odupirati se podizanju novih zapreka u trgovini.

– Ako kreatori politika pokušavaju riješiti gubitak radnih mjesta u svojim zemljama uvođenjem ozbiljnih restrikcija na uvoz, trgovina ne može pomoći u podupiranju rasta, a mogla bi čak biti uteg oporavku – istaknuo je čelnik WTO-a.

WTO je u posljednjih pet godina nebrojeno puta revidirao preliminarne procjene, budući da su se procjene gospodarskog oporavka pokazale previše optimističnima. Globalna trgovina lani je porasla po uobičajeno niskoj stopi od 1,3 posto, najslabije nakon finansijske krize, i slabije od revidiranih 1,7 posto koliko se procjenjivalo u prošlogodišnjem septembru.

Slabi rezultat u prošloj godini, po riječima čelnika WTO-a, najvećim se dijelom pripisuje usporavanju na tržištima u nastajanju gdje je uvoz u osnovi stagnirao u prošloj godini, uz gotovo nikakvo povećanje u količinskom smislu.

U 2018. godini globalna bi trgovina po najnovijim analizama WTO-a trebala pak porasti između 2,1 i 4,0 posto.

Azevedo je pritom upozorio da bi jačanje inflacije koje dovodi do rasta kamatnih stopa, zaoštravanje fiskalnih politika i uvođenje mjera za ograničavanje trgovine redom moglo potkopati viši rast trgovine u iduće dvije godine.

Ne želeći komentirati francuske predsjedničke izbore, poručio je tek da neizvjesnost ima efekt zamrzavanja na ulaganja, pa tako i na rast gospodarstva i proizvodnju.

– Prebroditi izborne cikluse važno je pogotovo u velikim ekonomijama, jer dobijemo jasnu sliku onoga što slijedi, o tome kakve će biti mjere – kazao je, ističući kako je predvidivost izuzetno važna za ulaganja i gospodarski rast.

wto