potpisani ugovori

Za 20 preduzetnika 120.000 KM podsticaja iz gradskog budžeta

Градишка – Аџић – потписани уговори

Vlasnik fime “BMB delta” Branko Mijatović naveo je da se njegova firma bavi proizvodnjom voća i voćnih rakija, istakavši da je, osim podsticaja, veoma važan dobar odnos Gradske uprave Gradiška prema privrednicima, koji im omogućava lakše poslovanje

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić potpisao je danas ugovore sa 20 preduzetnika o dodjeli bespovratnih sredstava iz Programa podrške razvoja preduzetništva grada Gradiška za 2019. godinu koji su izabrani putem javnog poziva i kojima će biti dodijeljeno ukupno 120.000 KM iz gradskog budžeta.

Adžić je rekao da bespovratna sredstva kroz Program podrške razvoju preduzetništva lokalna zajednica dodjeljuje od 2017. godine.

“To nisu značajno velika sredstava, ali je veoma bitno da su usmjerena prema preduzetnicima koji se bave proizvodnjom, koji je šire i povećavaju broj zaposlenih. U toku 2017. i 2018. godine dodijeljeno je 340.000 KM za 57 preduzeća, koja su za protekle dvije godine zaposlila dodatnih 280 radnika i povećala svoj obim proizvodnje za ukupno 17,3 miliona KM”, naveo je Adžić.

On je istakao da je u izradi Pravilnika za dodjelu sredstava iz Programa podrške preduzetnicima učestvovao Privredni savjet grada Gradiška i dodao da će ubrzo biti dodijeljeno i dodatnih 90.000 KM za razvoj preduzetništva, za nova preduzeća koja su formirana prošle godine, te da su ta sredstva obezbijeđena iz MEG projekta.

“To je samo mali dio podrške privredi, u odnosu na opredjeljenje grada Gradiška da značajnija sredstva ulaže u razvoj infrastukture i tako stvara preduslove za privredni razvoj. Tu su najznačajnija ulaganja u izgradnju infrastukture u Agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli, gdje će tokom ove godine biti uloženo više od 4,5 miliona KM, kako bi do kraja godine ova privredna zona bila jedna od najuređenijih u regionu”, naglasio je Adžić.

Vlasnik fime “BMB delta” Branko Mijatović naveo je da se njegova firma bavi proizvodnjom voća i voćnih rakija, istakavši da je, osim podsticaja, veoma važan dobar odnos Gradske uprave Gradiška prema privrednicima, koji im omogućava lakše poslovanje.

Mijatović je naveo da se njegova firma nedavno predstavila na internacionalnom sajmu voćnih rakija u Londonu, gdje su osvojili tri medalje, te da su podsticajna sredstva grada Gradiška upravo namijenjena za pokrivanje troškova odlaska na ovaj sajam.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Gradiška Branko Stojnić rekao je da je jedan od osnovnih kriterijuma za dodjelu sredstava Programa podrške razvoju preduzetništva bio da se podrže privredni subjekti koji se bave proizvodnjom, u cilju povećanja broja radnika i obima proizvodnje.

On je naveo da se na javni poziv prijavilo 39 preduzetnika, da je prihvaćena 31 prijava, a pravo na podsticaj ostvarilo njih 20.