sbk

Za osmero nezaposlenih mladih po 6.000 KM za pokretanje biznisa

mor eu

U narednom periodu će biti objavljeni novi javni pozivi za start-up podršku mladima do 35 godina iz Novog Travnika i Jajca za učešće na poduzetničkoj obuci prema SIYB metodologiji Međunarodne organizacije rada, kao i za mentorsku i finansijsku podršku prilikom razvoja i pokretanja poslovnih ideja

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona (LPZ SBK) je nakon provedene poduzetničke obuke “Pokreni svoj posao” i prezentacije poslovnih ideja odabralo osam mladih nezaposlenih osoba koji će pokrenuti nove biznise u općinama Vitez, Novi Travnik i Travnik.

Potpisivanjem ugovora odabrani kandidati će dobiti finansijsku podršku u iznosu od 6.000 KM i mentorsku podršku prilikom pokretanja i tokom razvoja biznisa u prvoj godini poslovanja.

Polaznici obuke i odabrani kandidati iskazali su zahvalnost i zadovoljstvo podrškom koju su dobili na njihovom putu ka vlastitom biznisu te smatraju kako je ovo pokazatelj njihove volje i želje da ostanu u BiH i ovdje stvaraju nove vrijednosti i prilike kako za sebe, tako i za druge mlade ljude, objavili su iz Općine Vitez.

Projekt “Saradnjom do bolje konkurentnosti – SBK” ima za cilj unapređenje lokalnog sistema podrške radi smanjenja broja nezaposlenih i njihovog jačeg aktiviranja na tržištu rada s fokusom na teže zapošljive skupine, a u prethodnom periodu provedene su projektne aktivnosti na jačanju poduzetničke infrastrukture za start-up podršku u SBK.

U narednom periodu će biti objavljeni novi javni pozivi za start-up podršku mladima do 35 godina iz Novog Travnika i Jajca za učešće na poduzetničkoj obuci prema SIYB metodologiji Međunarodne organizacije rada, kao i za mentorsku i finansijsku podršku prilikom razvoja i pokretanja poslovnih ideja.

Projekt “Saradnjom do bolje konkurentnosti – SBK” implementira Lokalno partnerstvo za zapošljavanje SBK (LPZ SBK) koga čine: Regionalna ekonomska zajednica “REZ” d.o.o., Služba za zapošljavanje SBK/KSB, Ministarstvo za privredu SBK/KSB, Sveučilište/Univerzitet “Vitez”, Srednja mješovita tehnička škola Travnik, Centar za edukaciju mladih CEM, Općina Vitez, Općina Novi Travnik, Općina Jajce, Općina Travnik, GS-TMT d.o.o. Travnik, A&F d.o.o. Jajce, MAKS d.o.o. Vitez i PU “Linija života” Donji Vakuf.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje SBK je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija finansira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR).

Ovaj projekt ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada, stoji u saopćenju.