Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Za Sparkasse Bank 2016. jedna od najuspješnijih poslovnih godina

19/04/2017

Za Sparkasse Bank 2016. bila je od jedna od najuspješnijih poslovnih godina u kojoj je zabilježen rast svih ključnih pokazatelja poslovanja – istakli su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu članovi Uprave ove banke.

– Sparkasse Bank u 2016. bilježi kreditni rast od 6,1 posto za koji je bilo potrebno plasirati 533 miliona KM kreditnog novca. Shodno tome, kreditni portfolij banke je povećan na 934 miliona KM, a aktiva na gotovo 1,2 milijarde KM – istakao je generalni direktor Sparkasse Bank Sanel Kusturica.

Također, zabilježen je i rast štednje stanovništva u ovoj banci od oko deset posto, povećan je broj uposlenih na 521, investirali su u širenje mreže bankomata, radili na unapređenju infrastrukture poslovne mreže, te implementirali najsavremenije elektronske servise i bankarske prakse.

Kusturica je napomenuo da je Sparkasse Banka s matičnom grupacijom Erste i Sparkasse Austrija odlučna u reinvestiranju dobiti u domaću ekonomiju, te je ostvarena dobit 2016. usmjerena u povećanje kapitala od 13,4 posto.

Izvršni direktor Sparkasse Bank Nedim Alihodžić iznio je podatak da je Sparkasse Bank u 2016. intenzivirala kreditiranje privrede.

– Rast kredita pravnim licima predvođen je upravo kreditima srednjem i malom biznisu koji su povećani za 5,6 posto, od čega su krediti za investicije rasli i više od 30 posto. Prema pravnim licima smo u 2016. usmjerili oko 380 miliona KM kreditnog novca, što čini više od 70 posto ukupnih plasmana Sparkasse Bank u prošloj godini i potvrđuje našu spremnost da budemo aktivan partner privrednicima i podržimo privredni rast – naglasio je Alihodžić.

Napomenuo je da imaju izuzetno pozitivna iskustva s angažmanom kreditnih linija EBRD-a za investicije u podizanje konkurentnosti malog i srednjeg biznisa.

– Posljednja kreditna linija koju smo realizirali je generisala više od 300 novih radnih mjesta u finansiranim preduzećima, te im omogućila značajno unapređenje poslovanja. Stoga smo u 2016. potpisali novi aranžman sa EBRD-om i plasirali liniju od osam miliona eura, koja će preduzećima donijeti i grantove u iznosu od 1,2 miliona eura – dodao je Alihodžić.

Govoreći o izazovima, odnosno faktorima poslovnog okruženja koji se reflektuju na poslovanje bankarskog sektora izvršni direktor Sparkasse Bank Amir Softić je među ostalim naveo da Bosni i Hercegovini predstoji usklađivanja s EU propisima koji donose znatno strožije kapitalne zahtjeve, kao i da je u toku izmjena određenih lokalnih zakona koji se direktno i indirektno reflektuju na bankarski sektor.

Stoga jačanje stabilnosti sektora, kako ja naveo, mora biti u fokusu reformskih mjera, a kako bi banke mogle kompenzirati gubitke u fazama recesija i nastaviti da kreditiranjem podržavaju realnu ekonomiju.

– Sparkasse Bank ima uspostavljene snažne mehanizme upravljanja rizicima, te se prema svim pokazeteljima aktive i adekvatnosti kapitala ubraja među najstabilnije banke na tržištu. Udio nekvalitetnih kredita je manja od deset posto uz pokrivenost ukupnim rezervama od 98,8 posto, a naša kapitalna adekvatnost je dostatna za podršku daljem rastu – kazao je Softić dodajući da su u 2016. realizirali više od 60 projekata podrške u oblastima sporta, kulture, edukacije i socijalnog poduzetništva i drugo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.