vlada ks

Za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica u KS 149 miliona KM

sarajevo korona kafa (1)

Ministar privrede Adnan Delić je podsjetio kako je Skupština Kantona Sarajevo nedavno donijela Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici donijela Izmjene i dopune Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u KS izazvanih pandemijom koronavirusom.

Ukupan iznos za implementaciju mjera je oko 149 miliona KM.

Od toga je 21.000.000 KM direktna podrška privredi za zadržavanje nivoa zaposlenosti i očuvanja radnih mjesta; 3.500.000 KM za rasterećenje privrede za podršku likvidnosti kroz oslobađanje od plaćanja fiskalnih i parafiskalnih nameta; 90.000.000 KM kreditna sredstva za subjekte male privrede u kreditnim linijama uz subvencioniranu kamatnu stopu; 3.490.000 KM poticajna grant sredstva subjektima male privrede; 6.100.000 KM podrška poljoprivredi i 25.856.427 KM mjere socijalne politike.

Ministar privrede Adnan Delić je podsjetio kako je Skupština Kantona Sarajevo nedavno donijela Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS.

– Ovim zakonom je, imeđu ostalog, propisana zakonska infrastruktura: za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće na nivou FBiH za mjesece u 2021. za djelatnosti kojima je rad znatno otežan zbog posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, u skladu s obezbijeđenim sredstvima, te za mogućnost finansiranja pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću na nivou FBiH subjektima kojima Vlada KS svojom odlukom zabrani obavljanje djelatnosti, za period trajanja ove zabrane – objasnio je Delić.

Dodao je kako je zakonom propisano da Vlada KS donosi Izmjene i dopune Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u KS izazvanih koronavirusom, kao dokumenta kojim se programira struktura implementacije predmetnih finansiranja.

Naglasio je i kako su u okviru ovih programskih finansiranja, u osnovi, prepoznati sljedeći subjekti: poslovni subjekti sa sjedištem u KS, s tim da ovo pravo ne mogu ostvariti za poslovne jedinice u svom sastavu koje se nalaze izvan područja KS, poslovni subjekti sa sjedištem izvan KS na području FBiH, koji u svom sastavu imaju poslovne jedinice koje se nalaze na području KS, s tim da ovo pravo mogu ostvariti samo za ove poslovne jedinice, poslovni subjekti – fizičke osobe sa sjedištem na području KS koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost kao osnovno ili dodatno zanimanje, a porez na dohodak plaćaju u paušalno utvrđenom iznosu, prednji poslovni subjekti sa statusom startup-a, osnovani/registrovani nakon 1. decembra 2019., te poslovni subjekti kojima je odlukom Vlade KS zabranjeno obavljanje djelatnosti, s čime stječu osnovni uslov za mogućnost finansiranja pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću na nivou FBiH.

– Ovim programskim dokumentom precizno su propisani potrebni uvjeti koje poslovni subjekti trebaju ispuniti da bi ostvarili pravo na odnosno finansiranje. Važno je navesti da će otežanost obavljanja određene djelatnosti zbog pandemije koronavirusa biti ocijenjena kroz indikator pada prometa poslovnog subjekta. Također, treba napomenuti da su drugi bitni uslovi za ostvarivanje prava na finansiranje programski propisani radi održavanja nivoa zaposlenosti, urednog izvršavanja obaveza plaćanja javnih prihoda, itd – naveo je Delić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.