Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

progam vlade fbih

Za unapređenje privrede u FBiH povoljni krediti u iznosu od 9,6 miliona KM

vlada fbih aa (1)

Korisnici sredstava mogu biti privredna društva iz ovih sektora sa sjedištem u FBiH, a moraju biti registrovana najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva za dodjelu sredstava po Programu

Vlada FBiH je usvojila Program utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2022. godinu, u iznosu od oko 9.660.000 KM.

Osnovni cilj Programa je, kako je obrazloženo, unapređenje i razvoj privrede FBiH, stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja, kroz realizaciju usvojenih strateških i primarnih dokumenata. Jedan od ciljeva je poticanje privrednika na ulaganje u materijalnu imovinu u svrhu modernizacije i proširenja postojećih proizvodnih kapaciteta, kao i osnivanje novih proizvodnih pogona i poslovnih jedinica, uz uslov zadržavanja ili povećanja broja zaposlenih.

Očekivani efekti su rast broja novozaposlenih, produktivnosti radne snage i indeksa industrijske proizvodnje, povećanje proizvodnih kapaciteta, uvođenje novih naprednijih i unapređenje postojećih tehnologija i tehnoloških postupaka, razvoj novih proizvoda, proizvodnih procesa ili usluga s većom dodanom vrijednosti, te povećanje konkurentnosti i porast prometa.

Sredstva će biti dodjeljivana kompanijama iz metalne, elektro i automobilske industrije, zatim industrije građevinskog materijala i nemetala, drvne, papirne i grafičke industrije, proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće, kao i hemijske i farmaceutske, te industrije gume i plastike.

Korisnici sredstava mogu biti privredna društva iz ovih sektora sa sjedištem u FBiH, a moraju biti registrovana najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva za dodjelu sredstava po Programu.

Sredstva su kreditnog karaktera, sa odgodom plaćanja do 12 mjeseci, te godišnjom kamatnom stopom u visini od 0,5 posto. Dodijeljena sredstva korisnici vraćaju u minimalno 24, a maksimalno u 60 jednakih mjesečnih anuiteta. Najniži iznos kreditnih sredstava koji se dodjeljuje privrednim društvima iznositi 100.000 KM KM, a najviši 900.000 KM.

Program traje do utroška sredstava, odnosno do dana usvajanja Budžeta FBiH za 2023. godinu, a najkasnike do kraja fiskalne godine. Sredstva se dodjeljuju na osnovu raspisanog Javnog poziva u kojem će se definisati uslovi za prijavu, kriteriji za dodjelu sredstava, način razmatranja prijava, kao i spisak potrebne dokumentacije koja se mora priložiti uz zahtjev za dodjelu sredstava, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.