Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zabilježen rekordan pad nezaposlenosti u Španiji

spanija zaposljavanje

Po prvi put u šest godina u Španiji je stopa nezaposlenosti pala ispod 20 posto, prema informacijama koje je u četvrtak objavio Nacionalni zavod za statistiku, javlja Anadolu Agency (AA).

U trećem kvartalu 2016. godine stopa nezaposlenosti u Španiji pala je na 18,91 posto. U realnim brojevima to znači da je u zemlji od 46 miliona stanovnika, zaposleno oko 18,5 miliona ljudi, dok je oko 4,3 miliona nezaposlenih. Nacionalni zavod za statistiku navodi da je u periodu od jula do septembra 2016. broj nezaposlenih ljudi manji za 253.900.

Prije finansijske krize 2007. godine, stopa nezaposlenosti u Španiji iznosila je oko osam posto. Međutim, kriza je razorila špansko bankarstvo i građevinsku industriju, pa je nezaposlenost skočila na rekordnih 27 posto početkom 2013. godine.

Sada je Španija prevazišla najvišu i najdugotrajniju stopu nezaposlenosti u posljednjih 40 godina, iako je u posljednjih deset mjeseci bez državne vlade koja ima podršku parlamentaraca.

Pad stope nezaposlenosti je dobra vijest i za vršioca dužnosti premijera Mariana Rajoya, koji se nada da će ove sedmice početi svoj drugi mandat. Šef konzervativne Narodne stranke očekuje da će u subotu dobiti podršku parlamenta da sastavi manjinsku vladu, čime bi se okončao desetomjesečni politički zastoj u Španiji. U tom periodu dva puta su održani parlamentarni izbori.

Prema podacima Eurostata, prosječna stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji iznosi 8,6 posto. Španija je druga u tom segmentu, odmah iza Grčke koja ima najviše nezaposlenih u EU.