RS

Zabranjen uvoz 63 tone krompira iz Poljske

Važno je napomenuti da se za pošiljke od kojih se uzimaju uzorci za analizu, zabranjuje stavljanje u promet

Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz 63 tone merkantilnog krompira porijeklom iz Poljske jer je utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma.

Iz Inspektorata Republike Srpske saopšteno je da je prilikom pregleda pošiljke uzet uzorak za laboratorijsku analizu kojom je potvrđeno prisustvo karantinskog organizma.

Rješenjem fitosanitarnog inspektora zabranjen je uvoz spornih pošiljki i naređeno vraćanje pošiljaocu.

Iz Inspektorata su napomenuli da su rad inspektora na granici, te stručna procjena rizika, kao i pravovremeno identifikovanje potencijalnih nepravilnosti, najvažniji faktori koji za krajnji cilj imaju zaštitu zdravlja potrošača i zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje.

– Važno je napomenuti da se za pošiljke od kojih se uzimaju uzorci za analizu, zabranjuje stavljanje u promet, distribucija ili prerada, sve do donošenja rješenja inspektora u skladu sa rezultatima laboratorijskog ispitivanja uzoraka – navodi se u saopštenju.

S obzirom na ovu proceduru, u slučajevima kada se analizama utvrdi neka nepravilnost, ne postoji rizik da je proizvod bio dostupan na tržištu.